Те са сред нас! 4-ма общински съветници в Югозапада – агенти на Държавна сигурност

7 кандидати за общински съветници в област Кюстендил, 4-ма от които все пак бяха избрани, са сътрудничели на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това съобщи Комисията по досиетата, която 5 месеца след изборите продължава да обявява резултатите от проверката си поради огромния наплив на мераклии за местната власт през 2019 г. и все още не е отворила всички досиета.

В списъка за област Кюстендил пръв по азбучен ред е банкерът Бойко Любомиров Клечков, който е бил щатен служител на Държавна сигурност към ОУ на МВР – Кюстендил, а през 1983 г. е назначен като разузнавач. Клечков е общински съветник в Кюстендил от БСП за България.

Колегата му Бойко Недялков влезе в ОбС – Кюстендил от местна коалиция, изградена от няколко политически партии около ГЕРБ, но впоследствие се отказа да заеме мястото. Недялков е бил нещатен сътрудник на ДС към Столичното управление на МВР, а като начало на кариерата му към структурите се смята датата 7 март 1980 г., когато е привлечен със заповед на лейтенант Димитър Диков. 2 г. по-късно той става секретен сътрудник на ДС с псевдоним Алексов и е снет от оперативен отчет през 1987 г.

В ОбС – Бобов дол също има бивш ДС агент. Това е Георги Станкев от с. Долистово, който влезе от БСП. Като агент Олег той е вербуван през 1968 г. и е работил като такъв 4 г.

Кандидатът за ОбС – Кюстендил от партия „Воля” Емил Динев не можа да стане съветник, но не успя да се спаси и от проверката на Комисията по досиетата. Тя го свърза с агент Явор, вербуван през 1983 г. и работил 7 г. в сектор „Международни връзки“ на ДС.

Не стана съветник и Иво Кръстев, кандидатирал се за ОбС – Кюстендил от КП „Ние, гражданите“. Като щатен служител на ДС през 1988 г. той е бил назначен за зам. командир по разузнаването.

В ОбС – Трекляно съветник от ВМРО-БНД е Митко Димов – агент Георги. Агентурното му досие е отворено през 1987 г., но няма данни дали и кога е снет от отчет.

Не остана настрани от кандидатите с агентурно минало и борческа Дупница. В списъците на нейните мераклии за власт беше Стоян Ушатов, издигнат от партия „Атака“, с минало на нещатен служител на МВР още през 1972 г., но и той остана извън ОбС.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *