Тийнейджъри математици вдигнаха публиката на крака с постановката „Хотел между тоя и оня свят“ на учителя им по философия П. Славов

Тийнейджъри от Природо-математическата гимназия в Благоевград демонстрираха изключителен актьорски талант в представлението на трупата на учителя им по философия Павлин Славов „Хотел между живота и смъртта“. Миналата вечер гимназистите играха за втори път пред публика продукцията, която готвят цяла година в трупата „Птиците”. Премиерата на спектакъла се състоя на 28 март и за втори път той напълни салона на читалище „Н. Вапцаров“ в Благоевград.

За първи път от създаване на „Птиците“ преди 6 години философът-режисьор П. Славов работи с асистенти и бе възложил отговорностите за осветлението на Кристина Мирчева и за звука на Ния Велкова. Младите математици-актьори с различен опит на сцена представиха пиесата на Ерик Еманюел Шмит, която миналата година част от тях видели на фестивала „Бургаски изгреви“, в който традиционно „Птиците“ участват от създаването си.

„Пиесата е философска, тя е за любов, за смърт, за живота, всичко има в нея. Интересна е и за учениците, защото разисква теми, които практически са вечни“, коментира учителят- режисьор. „Всеки сам може да направи изводи за себе си, тъй като постановката е с много дълбок и едновременно широк смисъл, и да намери поуката за себе си в зависимост от опита, който има“, допълва го единадесетокласникът Симеон Андонов, който е за първа година в трупата. Спектакълът е „лебедова песен“ в трупата за сина на гинеколога д-р Малчев Йордан, който влиза в ролята на добре печелещ маг, и за Розалина Хаджийска, които тази година завършват и ще се разделят с „Птиците“, а най-младият участник е Илия Гоговски, ученик в 9-и клас.

„Работата в трупата не само не ни натоварва, тя ни зарежда, а с репетициите ни се заражда огромна любов към актьорското изкуство. Има предостатъчно време за подготовка за учебните занятия“, призна Симеон.

Гимназистите разказаха как последните две седмици преди премиерата на 29 март се наложило всеки ден да репетират между 3 и 4 часа. „По време на репетициите съзнанието ни се изчиства и после се учи много по-лесно и по-бързо“, разкриха учениците.

Изненадващо и на двете представления на спектакъла публика се оказа не само очакваните ученици, приятели и роднини на актьорите  математици, но болшинството зрители бяха хора над 25-30-годишна възраст. Миналата вечер на задните редове в салона бяха и директорът на ПМГ Николай Каращранов и съпругата му. Аплодисментите на финала бяха заявка за награда на „Птиците“, които следващия четвъртък ще играят представлението на фестивалната сцена в Бургас.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *