Тийновете, които не спят достатъчно – безотговорни в секса

Тийнейджърите, които са изморени и не спят достатъчно, по-често правят секс, без да използват предпазни средства, показва ново проучване. То е проведено от агенцията “RAND Corp.”, а резултатите са публикувани в научното списание “Health Psychology”.

От 2013 г. до 2017 г. са били разпитани 1 850 тийнейджъри от Калифорния. През 2013 г., когато започнало изследването, те са били на 16 години, а когато завършило – на 20 г. Било установено, че за тийнейджърите, които не спали достатъчно през седмицата, било 2 пъти по-вероятно да не внимават, когато правят секс – или не използвали презервативи, или правили секс само заради въздействието на алкохол или наркотици.

“Тийнейджърите, които спят малко през учебни дни (около 6 часа и 20 минути на нощ) и спят малко и през уикенда (около 7 часа и 47 минути), не са си набавили нужното количество сън по време на учебната седмица и не са наваксвали през уикенда, затова винаги са били недоспали и уморени. Недостатъчният сън може да увеличи рисковете при правенето на секс”, казва авторът на проучването.

Установено е, че по-голямата част от тийновете не спят достатъчно – препоръчително е да се спи между 8 и 10 часа нощем. А причините за липсата на сън са нарушен циркаден ритъм, ранното започване на учебните часове, балансирането между училище и допълнителни извънучебни дейности, социален натиск от връстници.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *