ТИХОМЪЛКОМ РЕШАВАТ СЪДБАТА НА ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН! Частна фирма взема на концесия екопътеката до Стобските пирамиди, „застлана” с 300 хил. евро

Предложение екопътеката до Стобските пирамиди да се даде на концесия на частна фирма разбуни духовете в село Стоб. Идеята е на общинския съветник Слави Христов, който на 23 април в докладна записка до председателя на Общински съвет – Кочериново предлага да се даде принципно съгласие на кмета Иван Минков за възлагане на обществена поръчка за услуга „Избор на оператор за управление, поддържане и стопанисване на екопътека „Стобски пирамиди“. Мотивът е да се развие туристическата инфраструктура и се оптимизират разходите, тъй като община Кочериново не разполага с финансов ресурс за подобряване състоянието на екопътеката, която на места била опасна, твърди съветникът. Освен това от години общината не печелела от екопътеката, независимо че за нейното функциониране са назначени служители и че е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Докладната записка е разгледана светкавично от комисията по ТСУ с председател Георги Бучински и членове Василка Вонидова и Георги Ценев, които на 27 април гласуват единодушно „за“ и предложението е вкарано за обсъждане в дневния ред на общинската сесия на 4 май. Като правно основание е посочена т. 23 от чл. 21 на Закона за местно самоуправление и местна администрация, по силата на който общинските съветници решават въпроси, които не са от изключителната компетентност на други органи, като това става по предложение на кмета на общината след съгласуване с областния управител.

Кметът на Кочериново Иван Минков заяви пред „Струма“, че предложението предстои да бъде разгледано, а дали ще бъде одобрено, зависи изцяло от общинските съветници.

Вносителят Слави Христов пък обясни, че идеята му е да се развие екопътеката до Стобските пирамиди като туристическа дестинация, която да носи приходи. „В момента там работят няколко служители, които късат билетчета. Общината не реализира печалби и няма средства да поддържа екопътеката. Когато една дейност е непечеливша, тя се закрива или се предприемат оздравителни мерки. Интересът към Стобските пирамиди е голям и трябва да се направят повече усилия за развитието им като туристическа дестинация, както е в другите европейски страни. Този въпрос съм поставял многократно, откакто съм общински съветник“, заяви Слави Христов, избран за общински съветник от партия „Нова алтернатива“ на бившия военен министър Николай Цонев.

На репортерски въпрос как точно ще се даде на концесия достъп до природна забележителност, която е в регистъра на защитените територии, общинският съветник заяви, че има много варианти. „Не сам казал да се даде непременно на частна фирма. Може да е публично-частно партньорство, проект по европрограма или държавно финансиране. Но да се започне отнякъде. Туризмът не е само една бариера”, добави Слави Христов. Той е роден в село Стоб, но повече години е живял в Пловдив. Откакто се е върнал на село, се занимава с отлеждане на разсадник за цветя.

В предложението, което предстои да се обсъди на предстоящата общинска сесия обаче, ясно е написано – възлагане на обществена поръчка за услуга, а съгласно Закона за обществените поръчки такива договори се сключват с юридически лица, т.е. с частни фирми или сдружения.

Екопътеката е направена със 177 хиляди евро през 2004 г., по времето, когато кмет на Кочериново е Костадин Катин. Преди 6 години в нея бяха инвестирани близо 230 000 лв. след спечелен проект по програмата на ЕС за развитие на селските райони. Европейските пари бяха предназначени за благоустройство на района около природния феномен – изграждане на паркинг и зелена зона с беседка и пейки край селската църква „Св. Прокопий”.

Вчера свещеникът в църквата отец Димитър изрази категоричното си несъгласие с предстоящата промяна – частна фирма да вземе на концесия природния феномен. „Стобските пирамиди са уникална природна даденост. Интересът е голям, над 12 000 туристи минават годишно. Идват дори и през зимата. Не одобрявам идеята да се вземе от някой частник. Трябва да се стопанисва от общината”, заяви свещеникът.

Опасенията на хората от Стоб са, че за първи път частен интерес се вмъква пряко в пирамидите чрез продаване на билети на туристи и събиране на такси от паркинга. Сега паркингът за автомобили е безплатен, а цените поносими – 2 лв. за възрастен и по 1 лв. за ученици, пенсионери и групи над 30 човека. Цените със сигурност ще скочат, ако обектът бъде взет от частна фирма.

Не е ясно и какво може да последва след това и дали частникът няма да завърти и друг бизнес в района на природния феномен. Ясно е обаче, че според официалната статистика за 2016 г. от всичко, раздадено на концесии, приходите са едва 0,3% от държавния бюджет.

Припомняме, че през 2012 г. бе направен опит за кражба на имота, превърнат в паркинг, на екопътеката с измислена схема. Тогава разносвачът на хляб Методи Новачки бе представил скица в общината, че притежава 400 кв.м на мястото на паркинга. Възрастни хора от село Стоб обаче бяха категорични, че фамилия Новачки никога не е притежавала земя там. След като скандалният случай бе осветен от в. „Струма“, започна полицейска проверка и опитът за завземане на паркинга бе париран. Новачки представи нотариално заверена декларация, че през следващите 6 години няма да предприема никакви действия с имота.

Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност през 1964 г. През 2013 г. пирамидите са включени в 100-те национални туристически обекта към Български туристически съюз, което засили много потока от туристи. В резултат на това в селото вече работят две къщи за гости с постоянна заетост.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *