Това е камъкът, който трябва да носите за любов, пари и дълголетие!

Какво е нефрит?

Името „нефрит“ произлиза от факта, че индианците са смятали камъка за лечебен при бъбречни заболявания и болки в кръста. За колекционерите и любителите на бижута, той е очарователен скъпоценен камък, а в Азия е дори антика. Още предците ни са носили нефрит за привличане на любов, пари и дълголетие. Като символ на енергия и красота, традиционното и модерното се комбинират в нефрита по особено хармоничен начин, пише Framar.bg.

Според терапията със скъпоценни камъни нефрита се използва за:
стимулиране на креативността,
умствената „ловкост“,
като балансиращ и хармонизиращ фактор

Този красив скъпоценен камък ни носи:

радост,
жизненост,
щастие.
Символизира още:
състрадание,
скромност,
смелост,
справедливост и
мъдрост.

Цветовете на нефрита
Със своя едновременно дискретен и въпреки това изразителен блясък, този скъпоценен камък се среща обикновено в много различни нюанси на зеленото, но също така и в нюанси на бяло, сиво, черно, синьо, кафяво, розово, червено, жълто и оранжево и по-деликатни виолетови тонове.
Зеленият нефрит осигурява спокойствие и мир. Той също така противодейства на отчаянието, разсейва злите духове, подтиква към стремеж за просперитет.

Черният нефрит е подходящ за хора, които са подвластни на депресията и често имат паник-атаки. Той има свойството да засилва позитивизма и да дава желание на човек да се бори.
Синият нефрит деактивира кармични влияния и други емоционални проблеми, които са свързани с тях. Същевременно подпомага релаксацията и медитацията.

Кафевият и сивият нефрит канализират енергията и успокояват. Помагат при организиране на събития, създаване на нов дом, при различни преустройства и промени.
Лилавият нефрит е известен със способността си да засилва креативността, да внася свежи мисли и идеи.
Розовият и оранжевият нефрит помагат на хората да преборят скептицизма и песимизма, а червеният е особено ефективен за освобождаване от стреса.

Символика на нефрита
Нефрит за привличане на любов
Още в древността нефритът е бил използван за привличане на любовта от самотните хора.
В Китай са били изработвани пеперуди от нефрит, като символ на успешната любов. Тези пеперуди имат специално романтично значение. Древна китайска легенда разказва за младеж, който влязъл в градината на богат мандарин, за да хване една многоцветна пеперуда. Вместо да бъде наказан за нарушението си, посещението му води до брак с дъщерята на богаташа.
Затова и до днес нефритената пеперуда символизира успешната, силна любов. Тя помага да се свържем с нечии желания и изгражда мостове за превръщане на мечтите в реалност.

Нефрит за привличане на пари
С цел привличане на пари и богатство се използва способността на нефрита да засилва умствените способности и да избистря мисълта на човек. Създава се положителна нагласа към парите, тяхното правилно управляване и инвестиране.
При вземане на важни бизнес решения използвайте проспериращата енергия на нефрита, като вземете късче от камъка. Най-добре се проявява способността му, ако го задържите в дясната си ръка. Ако ръцете Ви трябва да са свободни, може да се снабдите с красива нефритена гривна или пръстен.

Нефрит за привличане на дълголетие

Със способността си да увеличава вътрешната сила и енергия, нефритът се превръща в камък за привличане на дълголетие. Увеличавайки защитните сили и балансирайки вътрешната хармония на организма, той спомага за увеличаване продължителността на живота и редуциране на заболяванията.
Смята се, че нефритът дава сила за прочистване на кръвта, избавяне от токсините, засилва съня и възстановителните сили на организма.

Нефрит като амулет за защита

Нефритът може да се използва като предпазващ камък, за защита от злополуки и нещастия.
Може сами да си приготвите амулет за защита от нефрит, като спазвате следните указания:
Поставете парче нефрит между две лилави свещи;
запалете свещите и ги оставете да погорят за кратко;
вземете камъка и го носете с Вас като амулет или си направете бижу от него.

Лечебни свойства на нефрита

Успокояващият зелен цвят на нефрита го прави прекрасен лечебен камък. Той помага на организма да се пребори сам с болестта.
Нефрита е особено полезен за
бъбречни,
сърдечни и
стомашни оплаквания.

Има свойството да:

редуцира напрежението в кръста и гърба.
Нефритът е подходящ за овладяване на:
проблемите с репродуктивната система при жените, като
засилва плодовитостта.

Нефрит и зодии

Нефритът е подходящ за всички зодиакални знаци, но особено се препоръчва за представителите на Риби и Везни.
Отваря четвърта чакра – сърцето.
Химична структура
Нефритът се състои от:
микрокристална фиброзна матрица на калций, магнезий, желязо
богата минерална серия (амфибол) на тремолит (калций-магнезий) фероактинолит (калций-магнезий-желязо).
Централният елемент от тази серия с междинен състав се нарича актинолит.
Колкото по-високо е съдържанието на желязо в зеления нефрит, толкова по-наситен е цвета.

Нефритът през годините
Със своята красота и широкообхватна изразителност нефритът е атрактивен за човечеството в продължение на хиляди години. В праисторически времена нефрита е ценен най-вече заради неговата издръжливост, което го прави идеален материал за оръжия.
Още маите, ацтеките и олмеките са уважавали нефрита по-силно от златото.

В древен Египет, нефрита бил почитан като камък на любовта, вътрешния мир, хармонията и баланса.
В други региони и култури нефрита също се разглежда като предпазващ камък, който носи късмет.
Маорите в Нова Зеландия още в древни времена са използвали нефрита за изработка на оръжия и инструменти.
В днешно време хората са сравнително малко информирани за този завладяващ скъпоценен камък. За щастие обаче в последно време това бижу все повече очарова с перфектното си съчетание на твърдост и издръжливост, с приказна гама от цветове и фин блясък.

Нефрита и китайската империя

Още 3000 г. пр.н.е. нефритът е бил известен в Китай като „имперски скъпоценен камък“.
В дългата история на изкуството и културата на огромната китайската империя, нефритът винаги е имал много специално значение, дори в известна степен сравнимо с това на златото и диамантите на Запад.
От него са изработвани не само божествени фигури и статуи на изкуството, но също така се е влагал и в масивни мебели за високопоставените членове на императорското семейство.

Дори и днес, този скъпоценен камък се разглежда като символ на доброто, красивото и най-ценното. Нефритът въплъщава конфуцианските добродетели на мъдрост, справедливост, състрадание, скромност и кураж, но също така е и символ на еротичната женственост.
Изработвани са дори наргилета от нефрит, поради убеждението, че преминалия през камъка дим ще дари с дълголетие пушачите.
Ако посетите „Пазара на нефрита“, било то в Хонг Конг или Янгон (Рангун), или някой от нефритените търговете на Хонг Конг, ще осъзнаете какво е значението на този скъпоценен камък за хората от Азия, който и до днес се смята за символ на благородство.

Разновидности на нефрита

В началото на 19ти век  минералозите са установили, че камъка (жад) има две разновидности – истински нефрит и жадеид. Те имат съществена прилика във външния си вид и свойствата, като твърдост и здравина. Трудно се различават, понеже и структурно си приличат: състоят се от плътни, близо разположени, дребнозърнести, сплъстени агрегати.
Различават се по своя химичен състав и цветове. Жадеида се състои от натрий и алуминий.

Нефритът се среща главно в гамата тъмно зелено или сиво-зелено, но също може да бъде бял, жълтеникав или червеникав.
Цветовата разновидност на жадеида е зелено, бяло, розово, червено, черно, кафяво и теменужено лилаво.
И в двата минерала начинът, по който се разпределя цвета варира значително – често има петна, вени, ивици преминаващи през основния цвят, които обаче невинаги се разглеждат като дефект – някои модели се считат за особено ценни. Само в най-подбраните късове нефрит цветът равномерно разпределен и липсват други оцветявания.

Друга съществена разлика между нефрит и жадеид е блясъка: докато полирания нефрит има повърхност със смолист блясък, жадеида има стъкловиден, който след полиране свети почти като огледало.

Находища на нефрит

Находища на нефрит са открити в Китай, Нова Зеландия, Русия, Гватемала и швейцарските Алпи. Тъмно зелен нефрит, т.нар. канадски нефрит се среща в Западна Канада.
Находища на жадеид има в Китай, Русия и Гватемала, но най-добрите камъни идват от Бирма, сега известна като Мианмар.

От суровината до крайния продукт
Суровината за камъните се закупува на цели блокове или след като са нарязани на „филии“. Така купувачът не може да види точно какво се крие във вътрешността – ценен зелен нефрит или с много шарки, който може да бъде дори безполезен.
В процеса на рязане се разкрива истинското качество на материала. В специализирани центрове (в Пекин и Хонг Конг), суровината се обработва чрез карборунд (специален режещ инструмент) и диамантен прах.
Оформят се тънки снопчета, които могат да бъдат носени като висулки, гривни, както и кръгли, цилиндрични и плоски форми, които могат да се комбинират, за направа на атрактивни колиета.
Традиционно от нефрит се изработват фигури, филигранни изображения или тънкостенни съдове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *