Това са истинските причини свекърва ви да ви мрази

Колкото и добре да живеете с някой мъж, все някога попадате на свекърва, която меко казано не ви харесва.

Ви обичате нейния син, грижите се за него и се отнасяте добре с нея. От какво обаче е провокирано това нейно отношение? Психолозите споделят, че причините за това са донякъде изненадващи и най-вероятно се дължат на нашата еволюционна история.

Не сте това, което те търсят за сина си
Каква е причината той да ви е избрал? Физическо привличане? Външност? Страхотното ви чувство за хумор?

Качествата, които ни привличат у човека срещу нас, често не се оценяват от нашите родители и не са това, което те си представят за нашия партньор. Родителите са по-склонни да ценят характеристики като добра семейна среда, добро финансово състояние, религиозната принадлежност или етнически произход. Когато не отговаряте на вижданията на тази жена, е естествено тя да изпита неприязън към вас още в началото и ще е доста трудно да преодолеете това.

Вие сте твърде атрактивна
Някои от най-големите конфликти в отношенията със свекървата са свързани с вашата физическа привлекателност. Според еволюционната теория, има някои черти, които ние ценим у партньора ни (външен вид, височина, възраст), защото целта ни е да осигурим добри гени за поколението си.

Нашите родители обаче имат против по-атрактивните дами. Психолозите обясняват този факт: жените, които са по-привлекателни от техните партньори, е по-вероятно да напуснат своята половинка и да потърсят нещо алтернативно. Валидно е и обратното: мъжете, които са по-привлекателни от дамите до тях, е по-вероятно да не вложат всичко във връзката или да не се грижат правилно за бъдещо потомство.

217

Несъзнателно саботират дългосрочните връзки
Всяка майка, ако бъде запитана дали иска синът й да има стабилна, сигурна и дълготрайна връзка, ще каже да. Но от еволюционна гледна точка, мъжете и жените имат различни стратегии за “чифтосването”. Докато мъжете избират колкото може повече жени, за да оставят “семето си” и да имат повече наследници, то жените открай време са търсели най-силния мъж, който да им осигури спокойствие и прехрана в дългосрочен план. Когато в тези отношения е намесена майката, има голяма вероятност на подсъзнателно ниво тя да иска синът й да има повече наследници, тъй като тя е по-близка с мъжа и отразява неговото отношение.

Усещат конкуренция
Когато се появи нова жена в живота на един мъж, то тя неусетно се намесва в отношенията с майка му. Съвсем нормално е той да започне да обръща повече внимание на своята половинка и да пренебрегне родителите си. По този начин свекървата започва да се конкурира със своята снаха за вниманието сина, а от това се поражда конфликт.

Някои изследвания показват, че по-възрастните жени се чувстват пренебрегнати заради снахите, както и че се притесняват, че в един момент ще бъдат изключени от живота на детето си.

Как да намалите конфликтите със свекървата?
Психолозите, които изучават този род конфликти дават няколко насоки за преодоляване на трудностите със свекървата.

Според учените, най-добрият начин е да се опитате да убедите майката на партньора ви, че вие ще се грижите за него. Освен това, ако все още не сте женени, вие трябва да се постараете да улесните отношенията си с нея още преди сватбата. Ако въпреки това конфликтът с нея продължава и след това, трябва на първо място да поставите вашия брак и отношенията ви със съпруга, включително да си осигурите неговата подкрепа. Специалистите са категорични, че момичетата, които са подкрепени от съпрузите си в конфликтите им с техните родители, ще имат по-щастливи бракове.missbloom

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *