Това са новите почетни граждани на Симитли

Акад. Юлиан Ревалски и Васил Щерев бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Симитли“. Това се случи по време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли по повод празника на града. Председателят на местния парламент Владимир Христов откри сесията при пълен кворум от 15 човека.

Гласуването бе явно. Двамата номинирани мъже бяха подкрепени и удостоени със званието при пълно мнозинство от страна на общинските съветници. Заместник-кметът  Евгения Георгиева представи и двамата удостоени със званието „Почетен гражданин“ пред препълнения салон на читалище „Св.Климент Охридски“, където се проведе и тържествената сесия на местния парламент.

Със специални плакети бяха наградени новите почетни граждани от кмета на община Симитли Апостол Апостолов. От своя страна и двамата мъже благодариха за оказаната чест и засвидетелстваха своята преданост към град Симитли. Заслугите на акад. Юлиан Ревалски за развитието на българската наука са безспорни.

Ученият, родом от Симитли, е познат в научните среди като математик от световна величина. Той е бил преподавател като гост-професор в университети в Италия, Канада, Германия, Чили, Перу, Куба, Гваделупа и др. В момента е председател на Българската академия на науките и е първият симитличанин постигнал този връх в кариерата си.

Васил Щерев е допринесъл изключително за промяна облика на Симитли. В качеството си на председател на местния Аграрно-промишлен комплекс, спомага много за развитието на общината.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *