HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Това са храните, които трябва да избягваме след 30

Годините ни се трупат и неминуемо се отразяват на нашето здраве. Можем да забавим малко часовника и стареенето, ако водим по-здравословен начин на живот. Тук важна роля играе храната, която консумираме всеки ден. Без значение колко обичаме да похапваме някои неща, след 30-годишна възраст тялото ги възприема по различен начин, пише Пулс.бг.

Ето няколко храни, които трябва да избягваме, ако сме минали христовата възраст:

Енергийни блокчета

Вярваме ли или не, точно тези храни не ни доставят точно протеини и енергия на тялото. Те са по-полезни за младите хора, но минавайките 30 години, е по-добре да не ги консумираме, а да наблегнем на истинска храна като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Енергийните блокчета съдържат много вредни съставки като глицерин, сорбитол, суроватъчен протеин, фруктоза и декстроза, които не са полезни за здравето и могат да ни донесат излишни килограми.

Бял хляб

Бялото брашно и багетите са много пухкави и вкусни, когато са току що изпечени, но те имат високо съдържание на захар и глюкоза в тях, нищо че на някои етикети не го пише. Това може да наруши производството на колаген и много протеини, контролиращи образуването на бръчки. Затова е по-полезни след навършване на христовата възраст да се храним с пълнозърнест хляб и то най-много 1-2 пъти на ден.

Бисквити

Те са източник на калории, захари и мазнини. Като по-млади всеки е опитвал с наслада слепените бисквитки по всяко време на деня и не се е притеснявал за килограмите си. Но след 30-годишна възраст някои спортуват много по-малко, а и по-трудно топят мазнините. Затова е препоръчително да избягваме тези храни или да се ограничим до похапването им само няколко пъти месечно.

Пуканки

Купата с току-що изпечени пуканки в микровълновата е винаги примамлива, но…. Обикновените пуканки са дори здравословни, но тези, които се продават в магазините и се приготвят за секунди, са пълни с масло, сол и други вредни съставки, които забавят функциите на артериите и по-късно могат да ни докарат сърдечни проблеми.

Маргарин

Купуваме си го, защото е по-евтин от маслото и дори готвим с него, но употребата му не е полезна, особено след навършване на 30 години. В маргарина има много транс мазнини, които са свързани със сърдечни заболявания и запушени артерии. Те също така могат да ускорят процеса на стареене на кожата и да увеличат уязвимостта й от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Колбаси

Обработените меса като бекон, шунка, салам и наденички могат да ни донесат допълнителни килограми върху теглото. Те са пълни с нитрати и нитрити, които стимулират оксидативния стрес. Това нарушава производството на колаген и еластин, които помагат на кожата ни да остане по-млада.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *