Това са 5-те причини да пълнеем, гладувайки

Защо някои хора трупат килограми, макар че ядат много малко. Защо пълнеят дори “от въздуха”? Отговор на този въпрос, който си задават много хора, откриваме в статията на д-р Павел Евдокименко – ревматолог и психофизиолог, академик от Руската академия на науките (РАН), автор на повече от 12 книги. Според него има няколко причини за това човек да пълнее “от въздуха”, пише bulnews. Ето най-интересните моменти от тази статия.
“Да, по принцип човек пълнее, когато изразходва по-малко калории, отколкото приема с храната. Това до голяма степен е вярно, но съществуват състояния, когато човек трупа килограми дори и да яде много-много малко”, твърди специалистът. И изброява причините за това:

Първата причина: Недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидоза 
При това състояние щитовидната жлеза изработва недостатъчно хормони и по принцип такъв човек, най-често жените, започва да трупа наднормени килограми “от въздуха”. Съществуват външни характерни признаци на хипотиреоидозата: подпухнало лице, “пухкаво” тяло. Какво да правите? Разбира се, посетете ендокринолог и вероятно той ще подбере най-подходящите лекарства за щитовидната жлеза.

Втората причина: Продължителен стрес
Качването на килограми е реакция на организма. Ако човек пълнее заради стрес, той има закръглени бузи и коремче. Но приемът на успокоителни препарати може да провокира допълнително покачване на килограми. Най-подходящият начин за борба с наднорменото тегло, предизвикано от стрес, разбира се, е движението – продължителните разходки или плуването.

Третата причина: Хронично недоспиване, безсъние
При недоспиване човек получава всъщност същия стрес, изработват се стресови хормони и започват да покачва килограми. И той компенсира недоспиването с приема на калорична храна. Затова се опитайте по възможност да организирате деня си така, че да се наспивате. Това, естествено, не се отнася до хората с хронично безсъние. Д-р Евдокименко препоръчва при такава ситуация прием на 5 валериана наведнъж. И скоро ще заспите.

Четвъртата причина е приемът на лекарства, техните странични ефекти
Кои лекарства водят до напълняване? Разбира се, на първо място това са хормоните – тези, които се предписват на болни с ревматични заболявания; женските полови хормони; много от препаратите против повишен холестерол, както и лекарства за понижаване на кръвното налягане. 
Ако пиете някакво лекарство седмица, две, три, то най-вероятно няма да напълнеете от това. Но ако го приемате с месеци и години, много често наднорменото тегло ще е следствие от тези лекарства. 

Петата причина: Нарушена бъбречна функция
Често хората напълняват и от нарушена функция на бъбреците, черния дроб или заради това, че употребяват много сол. Обикновено такива хора изглеждат така: голям корем при условие, че имат слаби ръце и крака. Човекът не е дебел, но коремът му е голям, изпъкнал.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *