ТОВА СИ Е ГОЛЯМ БИЗНЕС! Горящият кръст с мед наля над 10 000 лв. в църковната каса

Над 2100 бурканчета с мед бяха осветени срещу 3 лв. в черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград вчера навръх Деня на Св. Харалампий, покровител на пчеларите и господар на всички болести. Още от понеделник хора започнали да носят мед в храма за празника, та се наложило вчера към масите да се добави още една, за да събере бурканите.

Начало на традицията сложили преди повече от 15 години пчелари, с времето все повече хора започнали да носят мед за освещаване, а по идея на отец Николай масите, върху които оставяли бурканчетата, започнали да се редят във формата на кръст от олтара до входа на храма. Вярва се, че лъжичка от осветения мед лекува болестите през цялата година и по хората, и в пчелина.

За всеки случай свещениците в черквата вчера бяха прибавили и няколко буркана църковен, та ако нечий буркан по невнимание се счупи или бъде разменен, да няма ощетен или разочарован човек. Празникът започна със света литургия и преля в служба на светеца и освещаването на меда. Нямаше много пчелари сред миряните в храма, а свещеник с усмивка коментира, че медоядците винаги са били повече.

Сред малцината производители, донесли лично бурканче от собствената си продукция, бяха художникът Славчо Багашки и ЮЗУ преподавателят Евгени Кавдански. „Тежка беше тази зима за пчеларите в областта, много тежка, с голяма смъртност“, заяви художникът-пчелар и обясни: „Имаше недобре подготвени пчели, недобре зазимени откъм затоплящи материали и най-важното – не са били подхранени есента достатъчно добре. В резултат от големия студ пчелите не успяха да се преместят към частта в кошера, където е храната. Това е основната причина за измирането на много от пчелите. Специално аз нямам загуби, имам 46 семейства, всички са запазени“.

„За 30-40 % смъртност се говори в областта, това е изключително висок процент!“, конкретизира Е. Кавдански. „Колкото по-високо са пчелините, толкова по-тежко са преживели зимата, и то не заради количеството паднал сняг, а от невъзможността да излязат навън да се облитат и да се изходят. В резултат се развива една болест – нозематоза, която е пагубна за семейството и то умира. Обикновено пчелите падат вътре на дъното на кошера, дори задръстват входа отпред и ако има някоя оцеляла пчела, тя не може да излезе, няма достатъчно чист въздух и умира“, обясни той.

Заради лошите метеорологичните условия и голямата суша през изминалата година пчеларите в областта се оплакват от сериозно смъкване на добивите на мед през миналата година. В добавка кърлежите и стършелите също унищожили доста пчели.

Убеден в чудесата на пчелните продукти, благоевградчанинът Емил Тодоров си направил пчелин преди 15 години. „Започнах сам да произвеждам мед, като видях ползата от него и от всички пчелни продукти. Майка ми заболя от най-лошата болест и излекува рака благодарение на прополис, пчелно млечице, прясно извадено от кошера, пчелен прашец в комбинация с мед… Оттогава имам пчелин в Горно Хърсово. Прополисът може да се ползва по два начина – гълта се топче колкото грахово зърно или се разтваря в чист спирт и се поема на капки – от 20 до 30, под формата на клеева тинктура. За профилактика се взима един път дневно на гладно, за лечение – три пъти на ден, също половин час преди ядене. Помага срещу всички болести, подсилва имунната система.

Не знам колко хора знаят, но пчелното млечице и прополисът са най-ценните продукти. Млечицето се поема, като клечка за зъби се потапя в шишенцето с него и се слага под езика. Така най-бързо се абсорбира от организма. При здравословен проблем то се взима само сутрин и на обяд, вечер организмът се превъзбужда и затова не се приема. Препоръчвам на всички пчелните продукти.

Хората обикновено избягват мановия мед, защото е по-тежък, но те не разбират, той е най-хубавият за мен. Разликата е, че мановият се събира по листата и пъпките на растенията, това е маната, лъскавото по тях.

Пчели не се гледат лесно, те нямат приятел и жилят. Но съм пряк свидетел на лечение чрез жилене, например срещу ревматизъм. Ужилванията се правят по програма, първия ден едно, втория – две, и така до двайсет ужилвания на ден и обратно, разбира се, при хора, които не са алергични. Познавам хора, които са изпитали този метод и се чувстват много добре“, разказа Емил Тодоров.

Над 10 000 лв. бе сумата, набрана само в рамките на 3 часа през вчерашния ден от църковните такси и даренията в благоевградския храм „Въведение Богородично“. Заедно с трите лева за освещаване на меда вървеше и свещ за бурканчето, което прави над 6700 лв. приходи от осветените 2100 буркана. Отделно доста хора си плащаха за литургия по 3 лв. или само за четене на имена за здраве, всяко от които е по 20 стотинки.

„Набраните суми от църковни такси внасяме по сметката на черквата, те са за нов храм“, информира секретарят Аделина Стефанова. Тя уточни, че изграждането на нова черква е изключително скъпо мероприятие и съвсем не се ограничава само със строителството й. Иконописът струва по 320 лв. на кв. метър, отделно от това са икони, иконостасът и църковната утвар…

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *