Това чудо ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 банана дневно

Здравословната храна не винаги е вкусна. Това обаче не се отнася за бананите. Те носят не само удоволствие за сетивата, но и са много полезни за организма.

Всички знаем, че в този плод има много полезни вещества. Въпреки това похапваме от него само от време на време. Но какво ще се случи, ако всеки ден ядем по два банана? Как ще се промени тялото ни и общото ни благосъстояние?

Бананите са богати на антиоксиданти и са полезни за здравето ни. Учените и лекарите са уверени, че бананите, които консумираме, трябва да са добре узрели, с малки кафяви петънца.

Ето до какви резултати води редовната им консумация:  

Намаляване на стомашната киселинност

В бананите се съдържат вещества, които намаляват киселинността на стомашния сок и са отлично средство срещу киселини. В допълнение, те имат много диетични фибри, което също помага на червата да работят по-продуктивно.

Много енергия

Поради високото съдържание на калий, витамини и минерали и нисък гликемичен индекс, бананите осигуряват голям приток на енергия. Препоръчва се да се ядат преди тренировки или тежка работа.

Стабилизират кръвното налягане

Бананите са богати на калий, който оказва благоприятен ефект върху работата на сърдечния мускул и спомага за намаляване на кръвното налягането.

Два банана на ден намаляват риска от внезапни колебания в кръвното.

Намален риска от стомашни язви

Бананът има гладка структура, която е много приятна за лигавицата на стомаха. Затова консумацията на банани се препоръчват за хора, които страдат от пептична язва. Консумацията им е препоръчителна и като защита от разяждащите киселини и дразнене на стомаха.

Контролира телесната температура

Колкото и странно да звучи, бананите могат да се  използват като лекарство, защото помагат за сваляне на високата температура. Разбира се, не можете да го приемате вместо парацетамол, но при леки настинки този плод наистина може да ви помогне страшно много! 

Подобрява настроението

В бананите се съдържа триптофан, който, попадайки в организма, се превръща в серотонин. Този хормон на щастието оказва благоприятен ефект върху настроението ни. Това моментално прави бананите изключително полезни при депресия или лошо настроение.

В този плод се съдържа и много витамин В, който успокоява нервната система и спомага за намаляване на нивата на стреса.

Бори анемията 

Калият и желязото, които се съдържат в бананите, спомагат за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта, което е много важно за хора, страдащи от анемия.

В него има и витамин В6, който регулира нивата на кръвната захар, което също може да помогне на хората с анемия. 

Наднорменото тегло си отива

Бананите са богати на фибри и засищат много добре. В тях се съдържа и резистентно нишесте, което намалява апетита и предотвратява увеличаването на теглото. Това полезно нишесте понижава нивата на кръвната захар и повишава чувствителността на организма към инсулина.

В крайна сметка, ако клетките не са нечувствителни към инсулина, те няма да могат да усвоят глюкозата и ще гладуват, а панкреасът ще започне да го произвежда в увеличено количество. А точно от инсулина зависи натрупването на мазнини. /j

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *