Тодоровден в Бачево

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар и се празнува винаги в съботата след Сирни Заговезни.
На Тодоровден своя празник отбелязва едно от най-китните села в община Разлог-Бачево.
Този празник е известен още като Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Вички обичаи на този ден се правят за здравето на конете и на хората. Свети Тодор е покровител на конете и зад гърба си носи лятото, а назад остават трудните, студени дни.
Празникът в Бачево започна с тържествена литургия в църквата „Свети Димитър“.
Традиционно на Тодоровден се организират кушии, в които участват ергени и млади мъже, а спечелилият кон бива окичван с венци. Интересна част от празника е ритуала по захранване на конете.  Свекърви и снахи се подреждат в редица, като снахите са обърнати към изгрева на слънцето и се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес. Ритуалът с изпълняване на песните „Ситен даж зароси, ой Тудо“ и „Тодоре ле, либе ле“. Едновременно с това ездачите се закичват със здравец, а конете се захранват със сол, захар, чесън, царевица и  хляб.
Поздрави по случай празника поднесоха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и Росица Чатлабашева – кмет на с. Бачево. Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова-председател на ОбС – Разлог, зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, общински съветници, кметове на населени места.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *