Тодор Кантарджиев: Едва ли ще се стигне до затваряне на училищата

Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни”. Това каза в ефира на bTV директорът на Центъра по заразни болести и паразитни болести Тодор Кантарджиев. 

Той обясни, че е възможно да има леко увеличение на случаите като подчерта, че установените досега заразени ученици и учители не са се заразили в училище. До момента над 500 ученици са поставени под карантина.

“При контакта на учениците – сега след първата седмица в училище – се очаква увеличение на заболелите”, добави Кантарджиев. Той изтъкна обаче, че е важно по какъв начин се спазват мерките.

Кантарджиев обясни и какво е движението на заболяването у нас през последните месеци. 

“След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19”, каза той.

Кантарджиев категорично заяви, че маските намаляват разпространението на заразата и даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама, при носене на маски този индекс става 1 към 1. 

Кантарджиев сподели възмущението си от безотговорното говорене, включително и от негови колеги, че вирусът е слаб и носенето на маски се пренебрегва.

“Няма и една научна статия против маските”, каза той. Кантарджиев добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските създават допълнителна защита и от тях.

“Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка”, каза още той.

“Прекалено е пак да има изолация по къщите”, заяви Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до тази мярка.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *