HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТОЗИ ЛЕКАР Я СПАСИ! Жена живее 25 г. с херния, колкото футболна топка, заради страх от операция

69-годишната Велика Киримова от Разлог е оперирана по спешност, след като постъпила в хирургия на благоевградската болница с огромна херния с размер на футболна топка. Жената имала проблема от 25 години, но не се решавала на операция, докато не изпаднала в критично състояние, с реална опасност за живота й.
Неотлъчно до болничното легло на майка си е дъщерята Димитрина Тумбева, която разказа за случилото се:
“Майка ми не се почувства добре в средата на септември, започна да повръща обилно и се чувстваше отпаднала. Първоначално съмненията ни бяха, че се касае за остра вирусна инфекция. Тя определено се страхува да ходи на лекар, личната ни лекарка я прегледа у дома и я включи на система. След назначената терапия и вливания 3 дни състоянието й не се подобри, напротив, ставаше й по-зле. Личната ни лекарка ни насочи за инфекционист в Благоевград. Приеха майка ми в спешно отделение, свикаха екип и след изследванията се оказа, че проблемът е от огромната херния, която бе от пъпа до слабините долу, кожата дори беше изтъняла…
Насрочена бе операция, четиричленен екип начело с хирурга д-р Петър Гайдарски и в състав д-р Александър Соколов, д-р Александър Вакашински и д-р Владимир Николов извърши животоспасяващата операция на майка ми. Интервенцията продължи близо 4 часа, не съм лекар, но знаех, че операцията е тежка както за майка ми, така и за лекарския екип. След операцията остана за интензивно лечение в реанимация, сега се възстановява под грижите на специалистите от болницата.
Благодаря на лекуващия лекар д-р Гайдарски и на персонала за проявения професионализъм! Майка ми се страхуваше, подцени опасността от хернията и това застраши живота й”, каза дъщерята Димитрина Тумбева.
Ексболничният директор д-р Петър Гайдарски, който в момента работи като редови лекар в хирургично отделение на МБАЛ – Благоевград, разказа:
“В 30-годишния ми професионален стаж това е вторият подобен случай. Хернията на предната коремна стена бе с размер 30/40 см, многокамерна, с няколко сака. Хернията е слаба зона, отвор в опорните тъкани на коремната стена, през който излизат коремни органи, като в конкретния случай имаше тънки и дебели черва. Причините за появата на херния са две: вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие, или придобита и прогресивно нарастваща слабост на опорните тъкани на организма с течение на времето, като при тази жена е в продължение на повече от 20 години.
С екипа извършихме конвенционалната операция  посредством разрез, за укрепване на коремната стена бе поставено силиконово покритие, което бе добре прието от пациентката, конците вече са махнати, храни се и се раздвижва. Интервенцията при такива случаи е тежка, животоспасяваща.
Съветвам хората при възникване на здравословен проблем да не го подценяват и изчакват от страх, защото могат да настъпят тежки усложнения”, заключи д-р П. Гайдарски.
СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *