ТОКУ-ЩО ОБЯВИХА ГОРЕЩА НОВИНА! Засяга личните карти на всички

Един от основните приоритети на нашето правителство e намаляване на административната тежест. Ще бъде увеличен срокът на валидност на паспортите.

Твърдо решени сме този път да направим сериозни облекчения за нашите граждани и бизнес. Това заяви по БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредник за услугата, която се предоставя от други администрации, уточни Захариева.

Вече започна общественото обсъждане за намаляване на таксите. Правим анализ и на други такси, но днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона на българските документи за самоличност. Това изменение, което предвиждаме, нашите съграждани в чужбина най-много ще го усетят, но то ще бъде усетено не само от тях.

Предвижда се увеличаване на срока на задграничните паспорти от 5 на 10 години, така както е за личните карти.

На второ място, най-голямото облекчение, което ще се усети, е възможност за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи, защото повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от там, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи, коментира Захариева.

До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път, обясни външният министър.

Това, което предвиждаме като изменение в закона, е, който има електронен подпис да може, а който няма – да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни, и да получи лично документа в консулската служба.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *