Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. За това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНТ.

За бизнеса това, което ние предлагаме, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочва Велев.

„Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови“, обясни Васил Велев.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв за януари 2022, прогнозира Велев.

Той допълни, че Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори, че всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията.

„Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *