HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Топсеизмолог с горещ коментар за мощното земетресение в Турция! Ще има много вторични трусове, но за нас няма опасност

Опасност от нови трусове в нашата страна определено няма. Това каза пред “Новини.бг” сеизмологът проф. Емил Ботев, ръководител на секция “Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН след силното земетресение в Измир.

Земетресението в Западна Турция бе усетено и у нас в 15.28 ч. българско време. Трусът е бил с магнитут 6,5 по Рихтер. Епицентърът му е в района на турския град Измир. „Това земетресение е достатъчно далеч от територията на страната ни. Слава Богу магнитудът му е под 7, ние го изкарваме 6,5 – средните стойности. Тъй като магнитудът не е точна величина средните стойности са 6,3. Районът на труса е близо до Измир, на около 300 км от нас. Това е Западното крайбрежие на Турция. До София е 540 км“, уточни експертът.

По думите му няма опасност от трусове у нас след силното земетресение в Измир. „С този магнитуд до 6,5 имам възможност това земетресение да бъде усетено на територията на цяла Южна България и в случая е точно така. То е било от степен 3-4 в Ямбол, Хасково, Димитровград, Кърджали. В София само по-чувствителни хора и на по-високите етажи са го усетили. Първо, че земетресението се намира в Измирската сеизмична зона, то не е от катастрофалните. Така че опасност за нашата страна определено няма“.

„Вторичните трусове ще са много, но в района на земетресението. Районът, в който е ударил е характерен с активността си. Те ще са с магнитуд около 6,5 поне една година“, проф. Ботев. „Но със значително по-слаб магнитуд, които няма да се усетят на територията на страната“, успокои експертът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *