Топ измамник се подвизава в Сандански, влезе в болница без лични документи

Испански Остап Бендер беше приет в кардиологично отделение на болницата в Сандански. 70 -годишният Гадея Лопес Едуардо Хосе от Испания потърсил помощ в болницата в неделя вечерта. Казал на лекаря, че е пристигнал с такси, но слизайки от автомобила, се свлякъл на земята. Усетил слабост и болки в гърдите. Тъй като възрастният мъж е стентиран три пъти, лекарят го приел в отделението за доизясняване на състоянието. Тогава Едуардо заявил, че няма валиден документ за самоличност, тъй като преди 2 години изтекъл международният му паспорт, но негов приятел му обещал да му донесе документи от предишни престои в болници.

Гадея Лопес Едуардо Хосе се подвизава в Сандански от около седмица. Само преди дни е просил пари от санданчанката Гергина Ноцкова. Тя го срещнала в поликлиниката, където мъжът й потърсил 10 лв., за да си купи лекарства. На следващия ден той е забелязан от друг гражданин да седи пред общината, а след това дори влязъл в сградата да търси подслон. Същият не е пропуснал да посети и Археологическия музей в курортния град.

Тъй като мъжът не е български гражданин, Здравната каса няма да плати престоя му в болницата. Ако той не предостави здравна карта на медиците, лечението му ще остане за сметка на лечебното заведение в Сандански.

За случай с измами на Едуардо първа алармира директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. „Екшънът с „археолога” Хосе започва на 31 юли /б. р. миналата година/. Енчева е на разкопки в крепостта „Хоризонт“, която е в горната част на града. По обяд й се обаждат колегите от музея, за да я информират, че са посетени от професор по археология от Испания, който, след като разгледал експозицията, поискал да се срещне с директора. Радостина Енчева слиза в музея, запознава се с мнимия професор, който говори на развален английски. Мъжът се казва Гадея Лопес Едуардо Хосе. Енчева веднага му подарява книга за храма на Кибела – едно от големите открития, с които Балчик може да се похвали. Тъй като не знае добре английски език, го води на разкопките, за да може да разговаря с нейни колеги от Софийския университет.

„Каза ни, че пристига от Турция, лежал в кардиологично отделение в болницата в Бургас, но са му блокирани картите и не разполага със средства. Ако може да му съдействаме, да му помогнем като колеги”, разказа Енчева.

„Хосе споделя, че ще ходи в Констанца и тамошни музейни работници ще го вземат от Силистра”, пише тогава dobrichonline.

„Той се казва Гадея Лопес Едуардо Хосе. Испанец. На около 70 години, с рафинирани обноски. От близо година обикаля из България, представяйки се ту за професор археолог, ту за художник или шеф на голяма библиотека. Опитва се да изкопчи състрадание у околните плюс безплатен обяд и нощувка в хотел – като лансира легендата, че са му откраднали кредитните карти”, пише в началото на годината „Троян експрес”.

Миналото лято пристигнал в Каварна, представил се за журналист и обявил, че ще снима филм за града. Поискал да го настанят в хотел и да му бъде осигурен автомобил. После от него пропищяха шефовете на музея и на художествената галерия в Балчик. Когато те се оплакаха публично в медиите, се оказа, че преди тях са се опарили и музейни работници от Варна, Плиска, Шумен, Добрич, а вероятно и други. Хората по няколко дни го обгрижвали, настанявали го в хотел, плащали му командировъчни.

В края на януари дон Хосе стигна и до Казанлък. Харесал си библиотека „Искра“, където пред библиотекарките на сносен английски се представил като директор на библиотеката в италианския град Бари. За щастие ръководното тяло на казанлъшката библиотека отсъствало, затова и намеренията на дон Хосе за „коопериране“ не се осъществили. След като библиотекарките няколко пъти споменали думичката „полиция“, библиотечният шеф от Бари безславно изчезнал, допълват от новинарския сайт.

„Мъж, представящ се за професор по археология от Испания, опита да измами екипа на горнооряховското читалище „Напредък 1869“, писа вчера и великотърновският новинарски сайт RegNews. Случката е от края на юни, но става ясна сега заради купищата подобни сигнали, които валят от културни институции в цялата страна. 
”В следобедните часове на един петък – току преди читалището да затвори за лятото, мъжът влязъл при секретаря му Ваня Недева. На развален английски опитал да обясни, че му трябват пари, за да стигне до Румъния. На множество „стени“ във Фейсбук на културни институции от цялата страна има закачени публикации, с които служителите предупреждават колегите си да бъдат внимателни”, пише сайтът. 

ХРИСТО МАРИНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *