Тормозят ни два щама грип, по-често се разболяват деца

Два грипни щама тормозят българите тази зима. “Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 (“Канзас”), който очаквахме.  Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия”, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му през този зимен сезон по-често се разболяват деца, защото щамът “Канзас” генетично прилича на някои от щамовете, с които по-възрастното население вече се е срещало и те имат някаква степен на защита.
Младите хора, които не са се срещали с този вирус, се разболяват по-бързо и малко по-тежко, уточни епидемиологът. Именно затова в някои области бързо беше обявена грипна ваканция.

Доктор Кунчев посъветва родителите да ограничат контактите на децата по време на извънредните ваканции.

Експертът коментира и новия коронавирус, който вече стигна и до Европа. По думите на Ангел Кунчев ние сме готови да го посрещнем, колкото и другите европейски страни.

“Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството. Имаме някаква степен на готовност и за по-бърза диагностика, и за реакция. Абсолютна защита няма, можем да намалим риска, което правим”, коментира главният държавен инспектор.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *