HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТОТАЛЕН ПОТРЕС! Бременна жена изтегли бърз кредит – ЧСИ я остави без пукната стотинка заради 600 лева

Бъдеща млада майка остана без лев доход, защото частен съдебен изпълнител запорира сметката ѝ, по която тя получава своите болнични.

Потърпевшата Лилия Германова разказа пред Офнюз.бг как, само няколко седмици преди най-важното събитие в живота си, не може да покрие елементарните си разходи.

Историята започва преди година. През май 2016 г. Лилия тегли кредит за майка си в размер на 600 лева, който трябва да бъде върнат за 6 месеца. Всичко е наред през първите 4 месеца, когато вноските се внасят и недоволни няма. Последните две вноски се оказват проблем. Майката на Лилия получава обаждане от кредитен консултант на финалната права на изплащането, и разбира, че е просрочила кредита. Казват ѝ, че дължи още 300 лева.

На следващия ден за жената става страшно – получава ново обаждане и вече разбира, че дължи колкото е взела – нови 600 лева. Как става това и откъде идват тези суми, остава голяма въпросителна. От кредитната фирма не са издавали разписки, твърди партньорът на Лилия, с когото тя живее на семейни начала. Калоян Христов в момента е безработен и така задачата на младото семейство да се защити и поне да оцелее, става нищожна.

Без каквото и да е уведомление Лилия разбира, че сметката в банката, по която тя получава болнични, е запорирана. Балансът по сметката е минус 800 лева. Получава се така, че от кредит за 600 жената трябва да върне почти тройно по-голяма сума заедно с първите внесени 400 лева.

Заради това, че попада в социално уязвима група, Лилия има право на служебна защита от държавата в съда. Адвокатът, който е консултирал младото семейство по казуса, твърди, че не е законно ЧСИ да блокира сметка, по която се получава социални помощи. Светла Миланова споделя, че подобни казуси са ежедневие в нейната практика.

Съдебните изпълнители се възползват често от незнанието на хората как да се защитят. “Не знаете каква сила имат частните съдебни изпълнители”, казва адвокат Миланова.

Гражданите имат правото и възможността да се защитят, когато става въпрос за подобен вид запори. Липсата на информираност води до това ЧСИ-тата често да действат в нарушение. Това особено важи за хора от по-малки населени места, за които достъпът до администрацията е по-бавен.

Един от начините процесът да бъде забавен допълнително идва от това, че когато човек реши да се защити, съдебният изпълнител иска от него информация за това какви пари влизат по запорираната сметка. Такива данни ЧСИ-то може да получи и от банката, тъй като тя вече му е дала информация за човека и средствата, чиято сметка блокира.

Подобен процес на вдигане на запора може да отнеме от 2 седмици до месец, но само при положение че човек е наясно със ситуацията и знае как да реагира.

Междувременно Лилия Германова все още е със запорирана сметка и чака разрешение на проблема.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *