Тотомилионерът Н. Динков-Нинджата спря в КЗК социална обществена поръчка на Петрич, порязаха го обаче за техническа грешка, „раздула“ разходите му по производството от 850 на 8500 лв.

Тотомилионерът Николай Динков-Нинджата успя да бутне в Комисията за защита на конкуренцията Решение №57/28.11.2019 г. на кмета на община Петрич Димитър Бръчков за избор на изпълнител за изграждането на Център за рехабилитация и интеграция. Пред КЗК юристите на Динков, представляващи и закупената от него наскоро фирма „ВИП ТРЕЙД ЕНД БИЛД“ ЕООД, атакуваха обществената поръчка с мотив, че някои от условията в нея не им позволявали да кандидатстват, а те имали интерес от това да получат поръчката. Според „ВИП ТРЕЙД ЕНД БИЛД“ ЕООД процедурата била с одобрена незаконосъобразна, субективна и тенденциозна методика за оценка, и като потвърждение фирмата се е позовала на съдебно решение от Върховния административен съд, който приел абсолютно идентична методика за незаконосъобразна, освен това аналогично решение по подобен казус имала и самата КЗК.

Двете решения, едното от които нейно, се сториха напълно достатъчно на комисията, за да отмени като незаконосъобразно решението за откриване на процедурата. Любопитна обаче е онази част, в която КЗК отказва на тотомилионера претендираните разноски по производството. Оказва се, че по преписката той приложил доказателство за платена такса за образуване на производство в размер на 850 лева, но в жалбата небрежно към тази сума била добавена още една нула, поради което в исковата си част сумата набъбнала до 8500 лв.

Според КЗК най-вероятно е допусната техническа грешка, затова искането за 8500 лв. е оставено без уважение.

Комисията все пак е преценила, че община Петрич трябва да заплати на „ВИП ТРЕЙД ЕНД БИЛД“ ЕООД направените по административното производство разноски в размер на 850 лева, за колкото има доказателства, че са платени.

Решението подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, но междувременно кметът Д. Бръчков вече прекрати поръчката. Ако юристите на общината предприемат обжалването, най-вероятно тя ще бъде обявена отново със старата или нова методика за оценка чак след произнасянето на ВАС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *