HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Трагедията на един баща! Благоевградски готвач: Работих по 17 ч., а ме изхвърлиха от работа без да ми платят

„Близо 3000 лв. ми дължат от гранд хотел в Приморско, където работих като готвач през лятото, получих заплатата си за юли, но за август и 10 дни от септември ми дължат пари и нямам банков превод, с какво да храня семейството си?”, това заяви в редакцията на в. „Струма“ 51-годишният благоевградчанин Атанас Кехайов. Бащата на 16-годишна тийнейджърка поиска думата, след като сигнализирал за случая и институциите.

„Внесох жалба в Главна дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград с вх. № 17290223 – обясни Ат. Кехайов и разказа: – Подписах договор с представителя на фирмата Петко Сивчев на 03.07.2017 година, основната ми заплата е 460 лв., но поради полагания извънреден труд получих за същия месец заплата от 1800 лв. Парите ми ги дадоха на ръка. Работата в този огромен комплекс с много гости и близо 200 стаи е тежка. Сутрин започвах работа в 04,00 часа. В кухнята работихме 4-ма готвачи, аз бях заместник на гл. готвач, общо 12 души персонал в този сектор. Това, което ми направи впечатление в този хотел, защото над 30 години съм работил в кухни, приготвял съм ястие дори на другаря Тодор Живков през далечната 1985 година, е, че храната се приготвя на момента, да е прясна. Така че още в ранни зори започвах да меся баници и да приготвям закуски. Работихме здраво през целия ден, пак казвам, всичко се готви на деня. Вечерята се сервира топла в 18,00 часа на блок-маса и след 22,00 часа започваме да прибираме, почистваме до 23,00 часа и така нонстоп. Работих без почивен ден.

Неочаквано за мен на 10 септември управителят Даниел Колев ми каза, че от следващия ден не съм на работа, въпреки че в трудовия договор е посочено, че всяка от страните може да прекрати трудовия договор след отправяне на писмено предизвестие от 30 дни. По време на работа преди това се подхлъзнах и контузих рамото си, но продължих да работя, за да съм коректен към тях.

Уведомих най-големия бос П. Сивчев, че ме освобождават от работа, а той каза да разговарям с управителя. При влизането в кабинета на управителя Колев той ме наруга: „Кой си ти бе, боклук!”. Изгони ме, без да ме изслуша. Тръгнах си на 12 септември, оттогава досега очаквам да получа заработените от мен с много труд и лишения близо 3000 лв. Това са пари, с които трябва да храня семейството си. За да съм точен, искам да уточня, че от 20-25 август изплащаха аванс и тогава взех 200 лв. Когато си тръгнах, П. Сивчев ми даде 50 лв. и обясни, че заплатата мога да си я получа в ДСК чрез ЕГН. И така в очакване на сумата досега…

На няколко пъти разговарям с колегите, които още работят там, те ме успокояват да имам търпение, че ще си получа парите. Работихме заедно с един колега – младеж, който си тръгна по-рано, защото е студент в ЮЗУ – Благоевград, от него разбрах, че сумата, която му дължат, е изплатена. Получил е парите по банков път.

Вече не знам към кого да се обърна за помощ, отстраниха ме по-рано, сега не ми изплащат и парите. Вярвам, че компетентните институции ще си свършат работата”.

АТАНАС КЕХАЙОВ,

Благоевград

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. бивш работник

  и срещу собствениците-наематели на хотел Приморско дел сол и хотел Арапя са заведени досъдебни производства и има оплаквания от работилия там персонал, че не са им платени заплатите и осигуровките. След разговор с колеги, работили за техни фирми на Петко Сивчев и жена му Десислава Фераджиева, стана ясно че са фалирали , запорирани от НАП във всички фирми и не са плащали за 1 година данъци и осигуровки. Може би чакат някой спасител да им даде заем за да замажат очите на хората които си търсят от тях заплатите.

  Отговор
 2. готвачка

  а другия им готвач от Добринище – небезизвестния Цветан Козарев , 53 годишен, е най-големия алкохолик. Този всеки ден беше пиян в кухнята но се държи прав и беше без трудов договор целия сезон.Цецо работеше за същите собственици от Хом Кеър и в хотел Арапя и х-л Приморско и през лято 2016.

  Отговор
 3. шефче Приморско дел Сол

  Всички готвачи пият много алкохол, понеже не плащат това което има за консумация на туристите. Затова и ходят да работят на такива места. Че в къщи жена му прибира заплатата, и за пиячка пари нема. А децата искат пари. Значи готвача се оплаква че са му малко 1800 лв за 1 месец. Абе тъпанар, като си нает за 460лв заплата то е ясно че ще получиш за цял месец сума близка до тази. Какви глурости е написал в оплакването си до инспекция по труда. Здраво бил работил. Той се е съгласил на заплата преди облагане 460лв и след данък 10% и осигуровки ще получи почти 350-370 лв

  Отговор
 4. шефче Приморско дел Сол

  за пред Инсп.по труда е излъгал от кога работи, защото прикрива фирмата която го е наела. Получил си е заплата за юни 2017 отработени 9 дни върху 900 лв чиста заплата а го осигуряват върху минималния осигурит.праг от 460лв.Обаче много лъже готвача-как така работил от 04 часа сутринта до 23 часа…тоя си пише надници докато очите му стоят отворени. Ами надзираващия ви персонала колко пари вземат според него щом той е получил 1800 лв. Ония сигурно са на по 5000 лв заплата+ извънреден труд. Тия били богаташи от х-л Приморско и ние освен догодина да почнем работа там. В хотелите има и главен готвач и помощник готвачи и кухненски помагачи.

  Отговор
 5. Гери николова

  Голям сладур само е забравил да спомене ,че запали хотела и той самия е късмет че не изгоря там . Има заведено досъдебно производство и ще бъде съден за действията си в не трезво състояние .

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *