Традиционен годишен курс в Кюстендил! Земеделски стопани от България, Сърбия и Македония се състезаваха в резитба на ябълка, победи младеж от Соволяно, гастарбайтер в Англия

При голям интерес премина традиционният годишен курс, демонстрация и състезание по резитба на овощни дръвчета в Кюстендил. Проявата се организира от Института по земеделие и териториалния офис на Националната служба за съвети в земеделието. В събитието взеха участие повече от 150 земеделски производители, стопани и ръководители на местни институции от цялата страна, а също и производители от Сърбия и Македония, тук беше и кметът на Босилеград Владо Захариев. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов запозна участниците с тенденциите в овощарството, с техниката и биологията на сортовата резитба при отделните овощни видове ябълка, череша, слива и орех. Той подчерта, че основната цел при резитбата е да се създадат условия за плододаване на дръвчетата.

„Резитбата на костилковите видове и младите овощни дървета от всички видове трябва да започне след 14 февруари, когато вече са преминали основните студове. Ябълките и крушите могат да се режат още от декември. Тогава се започва със силните дървета. Земеделците трябва, като отидат до дървото, да преценят колко е пораснало, къде са му плодородните пъпки и каква резитба да му направят. Те трябва да го съхранят и за следващата година“, коментира проф. Димитър Домозетов
В детайли беше обяснена същността на сортовата резитба при ябълката и черешата. След лекцията бе направена демонстрация на резитба при посочените видове в различен етап от развитието им. Целта е популяризиране на най-новите методи при резитбата на основните за региона овощни видове. „При резитбата има специфика която трябва да се знае. С резитбата може да се увеличи едрината, масата и качеството на плода, затова се искат много познания. Много от участниците се интересуват от основните видове овошки за района като череша, ябълка и слива. Не е малък интересът към новите сортове, които са приспособени да виреят на местно ниво”, отбеляза главен асистент Симеон Крумов.
Успоредно с обучението, по традиция се проведе и състезание по резитба на ябълка от сорта „Грени Смит”, в което участваха 7 души.

Сред най-възрастните бе пенсионерът от Благоевград Кирил Стойнев. „Тук съм чисто любителски, имам овошки в село Дъбрава. Сега има много литература, можеш да се информираш“, коментира Стойнев.

Иначе 28-годишният Павел Георгиев от кюстендилското село Соволяно спечели първото място в състезанието. Второ място бе присъдено на Милена Коцева от Кюстендил, а третото на Петър Попов. В рамките на 45 минути всеки един от тях трябваше да направи резитба на 3 ябълкови дървета. Съдиите съблюдаваха за качество и бързина
„Изключително съм щастлив от победата. Показах си уменията тук и се получи добре. С овощарство съм се занимавал 4 сезона в Англия, конкретно с ябълки и круши. Според мен в резитбата най-важни са плодните пъпки.
Трябва човек да се старае, да чете литература и да посещава такива събития като днешното, за да може да се научи. В момента аз имам 40 ябълки, но не се издържам с това”, заяви  Павел Георгиев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *