Транспортираха в Гърция намерените в Родопите и приютени в парка в Белица мечета Хуба, Вихър и Горан

Трите мечета, който бяха открити самотни и изплашени край Чепеларе преди близо месец и приютени временно в парка над Белица, вече са преместени и настанени в рехабилитационния център в Арктурос, Гърция. Хуба, Вихър и Горан, както бяха кръстени, ще останат там, докато изградят своите диви инстинкти за оцеляване в естествената си среда и чак тогава ще бъдат върнати в България. На трите мечета им предстои период на рехабилитация, за да поотраснат и станат физически здрави и готови за дивата природа.

В пътуването им до Гърция с тях са били представители на „Четири лапи” и двама от гледачите от парка в Белица. Пътуването е минало безпроблемно. Те са пътували със специализиран микробус, а при преминаването през планинските пътища са прехвърлени във високопроходим джип. Пътуването е осъществено в сряда и мечетата са пристигнали в южната ни съседка спокойни.

„Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в центъра. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа, която е техният естествен хабитат“, споделя управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Припомняме, че трите мечета бяха намерени в рамките на по-малко от 10 дни в Родопите и спасени от екипи на РИОСВ – Смолян. Първото бе заловено на 4 юни и със съвместните усилия на МОСВ и „Четири лапи” бе транспортирано в Белица. Седмица по-късно още две мечета бяха намерени и заловени в същия район, и също приютени в Белица. Там те получиха професионална грижа с минимален човешки контакт. И трите мечета бяха приети стресирани и слаби. След медицински преглед им бе назначена специална диета, включваща адаптирано мляко, яйца и малки парченца плодове, за да възстановят килограмите си и да върнат силите си. Поведението им се наблюдаваше ежедневно от гледачите в парка.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *