HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТРЕВОГА! Ку-треска в благоевградското село Церово

Откриха ку-треска в благоевградското село Церово, от взетите общо 10 проби на животни при пет кози резултатът е положителен. Спешните изследвания бяха извършени, след като в рамките на три седмици със симптоми на пневмония заболяха 20 души от Церово.

Заради атипичните прояви на заболяването и трудното диагностициране сред лекуващите лекари и сред ветеринарните специалисти се зароди съмнение, че източник на вируса може да е животно. Затова и първите проби в селото са взети от епизоотолози в понеделник, а на следващия ден са направени и повторни. Изследвани са животни от имотите на петима от заразените пациенти. Само при козите пробите са дали положителен резултат за ку-треска, потвърди и началникът отдел „Здравеопазване на животните“ и гл. епизоотолог д-р Атанас Григоров.

Серумни проби са взети и от хората, които са развили белодробни възпаления и са приети за болнично лечение, изследванията са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в София. На този етап не е известно дали има установени положителни проби, окончателните резултати ще станат известни в началото на април.

За коментар потърсихме кмета на Церово Лефтер Едипов, който, както съселяните си, е притеснен от случващото се и търси решение на ситуацията.

„Два пъти разговарях с представители на Здравната инспекция в Пиринско, лично и с д-р Мончева, която веднага насочи вниманието ми към животните, първоначално опасенията бяха дали хората, които са приети в болница, не са консумирали прясно или сурово мляко. Категорично отговорих, че не са, защото това са млади хора, които нямат особени навици да консумират млечни продукти, а и в момента животните имат малки и не се доят. Другото съмнение бе да не е зараза от водата, но и то отпадна. Всяка седмица ВиК служители взимат проби и това може да се провери в документацията. Здравните специалисти ме насочиха към ветеринарните служби и проведох разговор с Ваня Вангелова.

В понеделник пристигнаха служители, съдействах им за взимане на проби от животните, които се отглеждат в 5 къщи. Изследвахме животните на семействата Димитрови, Илиеви, Аневи, Муеви и Глушинови. На практика от кошара взехме по 2 проби на животно, общо изследвани са 5 кози, 3 овце и 2 крави. Къщите, от които взехме пробите, нямат връзка помежду си, това са фамилни домове, в които е имало по един член, приет за лечение в болница, само от едната фамилия имаше трима заболели.

Доколкото разбрах, отчетени са 5 положителни проби при козите, но официално становище няма. В селото има 1000 овце и кози, хората ги групират и ги пускат на паша заедно, в едно домакинство се отглеждат по 6-7 кози и овце, общо са 5-6 стада, има и три големи стада, по-малко са отглежданите крави в селото.

Аз съм на 55 години, винаги в селото ни са се отглеждали животни, досега не е имало никакви болести по тях, нямам обяснение откъде се е появила тази зараза. Експертите ми обясниха, че трябва незабавно да започнем дезинфекция на кошарите, защото причинители на инфекцията са гризачите – мишки и плъхове, може би и кърлежите. Обясниха ми, че на всички животни ще се направи антибиотично лечение. Утре /днес – бел. ред./ от службите в Благоевград ще ме информират точно какви спешни мерки ще се вземат. Животните в селото ни се лекуват от ветеринарния лекар д-р Николай Кирянски.

Обезпокоен съм, защото и моята снаха се разболя внезапно. Преди седмица започна да се оплаква от висока температура, отпадналост и мускулни болки. Направила си изследване на рентген в началото на миналата седмица и не е открит проблем. Състоянието й обаче не се подобряваше, поддържаше висока температура, след два дни отиде отново на лекар и тогава вече станало известно, че е с белодробно възпаление, пневмонията се развила изключително бързо, в рамките на 48 часа.

В селото жителите в момента са около 750 души, близо 20-ина се разболяха едновременно в началото на този месец и се лекуваха в болница за седмица, в момента има още хора в болниците в Благоевград. Само един младеж, 28-годишен, се бе лекувал в болница в София”, заключи кметът.

Възрастна стопанка пасеше спокойно кравата си покрай пътя в покрайнините на Церово вчера. Пред репортер на „Струма“ Елица Сердарова обясни, че чула за пробите, и потвърди, че изследвания са правени само на животни от тези къщи, където е имало заболели хора. Уточни, че отглежда само кравата си и няма болен човек от нейната къща. Всички от селото купували редовно хапчета за стоката от ветеринарните аптеки.

Специалисти по вътрешни болести поясниха, че ку-треската е причина за развиване на пневмония. Основната част от случаите при това заболяване протичат с грипоподобна клинична картина и остават неразпознати, защото до 30% от живеещите в селските райони са носители на антитела срещу това заболяване.

У нас в продължение на повече от 50 г. са регистрирани както единични случаи, така и малки епидемии. Последните 2 големи епидемии в България са от 2002 и 2004 г. в Етрополе и Ботевград. Тази бактерия се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези производни, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни. Ку-треска се предава и чрез поглъщане на сурово мляко и козе сирене, както и чрез ухапване от заразен кърлеж. Инкубационният период варира от 2 до 6 седмици.

Острата ку-треска може да се установи с лабораторни резултати: пълна кръвна картина, изследвания на чернодробната функция и скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ), които обикновено се повишават. Повечето пациенти се лекуват спонтанно, а при 60% от хората заболяването протича безсимптомно. Въпреки това, когато заболяването се диагностицира, приложението на антибиотици е задължително, за да се предотврати развитието на хронично заболяване. Оптималната продължителност на лечението е около 2 седмици, може и в домашни /амбулаторни/ условия. Ваксина се използва предимно при най-рисковите контингенти – като ветеринарни лекари, работници в кланиците, фермери или други професии, които изискват пряк контакт с животни.

Вчера в селото не знаеха, че пробите са потвърдили заразата от ку-треска. На кмета е съобщено в късния следобед.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *