ТРЕВОГА! 11 с коронавирус в Пиринско, инфекциозното отделение в МБАЛ – Благоевград се пълни, свикват спешно щабовете при губернатора и кмета

11 са новите регистрирани с коронавирус в Благоевградска област за последното денонощие, съобщиха от Единния информационен портал. С потвърдени положителни проби са две медицински сестри от спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград. Те са карантирани вкъщи на домашно лечение, тъй като състоянието им не налага хоспитализация.

Инфекциозно отделение обаче започна да се пълни. Приетите пациенти с Ковид-19 до обяд бяха 7, а след обяд са настанени още двама – 45-годишна жена и 61-годишен мъж, които бяха преместени от частната болница ПУЛС, след като пробите им били положителни.

Радиожурналистката, която бе преместена в интензивното отделение, вчера бе върната в инфекциозно отделение, след като състоянието й се подобри. Взета й е проба за PCR тест и при отрицателен резултат предстои да бъде изписана.

В добро състояние е и главният архитект на Благоевград Васил Тинчев. До ден-два се очаква да бъде преместен от реанимация в инфекциозното отделение.

Вчера в интензивното отделение е приведен 71-годишен  мъж, който е диагностициран като вирусоносител.

В инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград има обособени 12 бокса за пациенти с Ковид-19. Всеки болен е в отделен бокс, като може да се сложи допълнително легло, в случай че има втори заразен от едно семейство. При увеличение броя на заразените, които се нуждаят от хоспитализация, може да се ползва една от сградите на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания /бившия тубдиспансер/, която бе ремонтирана преди 3 месеца и обособена като изолатор със самостоятелен корпус и отделен вход. В отделението, което бе замислено като преходно с капацитет от 15 легла, бе монтирана и кислородна апаратура за средно тежки случаи. До прием на болни с коронавирус по време на извънредното положение не се стигна и ремонтираното отделение в момента се ползва за пациенти с белодробни заболявания.

Лекари коментираха, че вече се наблюдава дифузно разпространение на коронавируса.

С тревога се следят и случаите на заразени медици, които са на първа линия. Припомняме, че освен двете сестри от спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград с положителни проби са 3 медицински сестри от частната болница ПУЛС, за които се предполага, че най-вероятно са се заразили от пострадалия строител на тунела в Железница, който престоя 4 часа в реанимационното им отделение, преди да бъде преместен във ВМА.

Проби за PCR тестове са взети и от медиците в кардиологично отделение в МБАЛ – Благоевград, след като тяхна пациентка бе установена с коронавирус.

Във връзка със ситуацията с коронавируса днес сутринта се свиква заседание на Областния оперативен щаб при областния управител Бисер Михайлов, а следобед се събира Общинският оперативен щаб при кмета Румен Томов. Основна тема ще бъде организацията на приема в болниците и превантивните мерки при постъпване на пациенти с цел защита на медиците, за да не се стигне до дефицит на лекари и медсестри. Ако трябва, да се направят коридори или така наречените „триажи” за пациенти, които да изчакват да им се направят първо тестове, преди да постъпят в болница, предлага началникът на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев. Той вече въведе това правило, след като при него имаше случаи на пациенти с коронавирус. Сега всеки съмнителен пациент се изолира в бокс в отделението, където остава, докато не излезе пробата му за коронавирус, която се прави на PCR апарата в Клиниката по микробиология на болницата. Тя се намира на 3-ия етаж в сградата на поликлиниката, като входът е откъм страната на неотложния кабинет, където дежурят джипитата. Освен че апаратът е последно поколение и гарантира точност на резултата, той става готов в рамките на 4 часа.

Късно снощи стана ясно, че резултатите на изследваните лекари и медицински специалисти от спешно-приемно отделение и кардиология са отрицателни, както и контролните проби на арх. Васил Тинчев и радиожурналистката.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *