Тревожни констатации за обект, глътнал 70 млн. лв.! Съветници огледаха свлачището на сметището в Бучино – искат доклада за геоложкото проучване и отговор събира ли се разделно боклукът

Геоложкото проучване на ската и инженеринга, направен преди старта на изграждането на компостиращата инсталация в новото сметище край с. Бучино, поискаха съветници от Комисията по жалбите и контрол на изпълнение на решенията на ОбС – Благоевград след оглед на място на щетите от възникналото преди 2 седмици свлачище. Заради влажното време и падналите валежи камъни и пръст се свлякоха и компрометираха част от покрива на навес до сградата, която вече има Акт 15. За решаване на проблема в депото, погълнало над 70 млн. лв., правителството спешно отпусна 1,7 млн. лв., с които изградената подпорна стена да се удължи, за да може да изпълни функцията си да предпазва от подобни процеси в бъдеще.

В посочения предварително час за огледа само двама от петимата членове на комисията към ОбС бяха на място, но въпреки това той бе осъществен съвместно със зам. кмета по строителството инж. Трошанов и служители на Общинска администрация.

„Важно е да се види геоложкото проучване и дали според даденото становище от специшалистите може или не може да се строи такова съоъжение на това място, за да се разбере кой е поел риска за изграждането му и за чия сметка следва да са щетите“, обясни съветникът Кирил Ваклинов и допълни: „Може свлачището да е резултат от извънредна ситуация, но може да се окаже, че отговорността е персонална. Факт е, че има щети. Ако се окаже, че в геоложката оценка е посочено, че там винаги ще има срутища, пак ли ще се хвърлят милиони за временно закърпване на положението?! Проблемът в момента не е сериозен, тъй като е увредена малка част от сградата, но на 15-20 метра от нея е пречистващата инсталация и подобна ситуация в бъдеще създава опасност за нея. А ако тази инсталация спре да работи, затваря и сметището, и отново ще се наложи да извозваме на друго място боклука, който в общината е между 60 и 70 тона дневно. И да плащаме за това“, каза Ваклинов.

Колегата му Кирил Илиев, който е и председател на Комисията по жалбите, посочи три фрапиращи проблема, забелязани по време на огледа: „Трябвало е още при инженеринга за изграждане на компостиращата система да се предвиди, че при обрушването на скалата в долната част има опасност горната да започне да се свлича. Затова е нормално да се предвиди подпорната стена да е значително по-висока от изградената с височина около 3 м, за да се укрепи скатът. Инженерингът е правен от фирмата изпълнител и би трябвало обектът да е в хипотеза на гаранция, следователно да отстрани проблема, и общината не би трябвало да плаща допълнително пари. Второто, което установихме при огледа, е, че камионите, които изхвърлят отпадъците, не мият гумите и не се обезпаразитяват на излизане от депото. Ваната, която е изградена с тази цел, е тясна и дълбока, през нея не може да мине лека кола, камо ли да стъпи камион! Абсурдна е, направена е, за да се отбие номер, не да се ползва, и пръскачките не работят, затова камионите разнасят кал и мръсотия по целия път, а в сухо време със сигурност не се диша от прахоляка. И на трето място, в чашата за депониране на боклука, която изненадващо бързо се запълва, видяхме стъкла, бутилки, метални отпадъци и пластмаса, и смятаме да поискаме да се направи морфология на отпадъка, за да се види степента на сепарация“, каза Кирил Илиев.

Припомняме, че инженерингъг и изграждането на компостиращата инсталация бе възложено с обществена поръчка на ДЗЗД „Балканика Грийн Саут Уест Проджект”, обединяващо фирмите „Балканика Енерджи” АД, „Мега Хидрострой” ЕООД и „Р-Студио” ЕООД. 

Във вторник Комисията по жалбите и контрол на изпълнение на решенияна на ОбС има насрочено заседание, на което инж. Трошанов се е ангагжирал да предостави цялата документация, касаеща геодезическите проучвания на хълма, заедно с инженеринга, направен за изграждането на компостиращата инсталация.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. бат Сали

    НеДелчо Камбов навремето гледаше само как да пипне комисионната от изпълнителя, а не да контролира правилното строителство!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *