Треньорът на „Банско“ Г. Иванов: С колегата Ели Маркес бяхме убедени в спасението на отбора, готови сме да продължим работата си в клуба

Броени часове след като Георги Иванов сдаде поста си в първия отбор на „Банско“, за да поеме местната школа, колегата му Ели Маркес се договори окончателно с клубното ръководство сам да оглави тима. От позицията, която ще заема във футболния клуб, Г. Иванов ще може да бъде ползван и да помага при нужда в първия тим. На него ще се разчита да подготвя нови състезатели, които да влизат при мъжете. Гоцеделчевският зет Ели Маркес поема основната тежест около селекцията и програмата за лятната подготовка, която стартира в понеделник. Към момента се запазва изграденият през пролетта гръбнак на отбора, но със сигурност ще бъдат привличани нови попълнения.

– Г-н Иванов, заедно с колегата Ви Ели Маркес имахте напрегнат полусезон, в който успяхте да изпълните задачата си и „Банско“ се спаси в Трета лига. Какъв е анализът Ви на изтеклия период?

– Наистина не беше никак леко. Само тези хора, които сме в кухнята на клуба, знаем какво бе направено, колко труд бе хвърлен от всички и какви усилия бяха вложени, за да се стигне до осъществяването на основната ни цел. Постигнахме добри резултати и всички заслужено се радваме за това. За нас има и още един повод за удовлетворение от факта, че направихме така, та отново да се споменава с уважение „Банско“ и всички да се съобразяват с нас.

– Имало ли е момент, в който Ви е идвало да хвърлите кърпата и да си кажете: „Стига толкова, нека някой друг се оправя с тази задача?”

– Ние дойдохме в Банско, знаейки с изпълнението на каква задача се нагърбваме. Честно казано, никога не сме си и помисляли с Ели Маркес да се отказваме. Бяхме убедени, че можем да се справим. Мотивацията ни бе още по-голяма, след като работихме с всеотдайни състезатели, срещнахме изключителната подкрепа на всички – от човека, който се занимаваше с поддръжката на стадиона, феновете и изключителните усилия на ръководството. Така че, с риск да се повторя, искам да отбележа, че постигнатото е плод на общите усилия на всички, които стояха зад каузата на клуба. Готови сме и през следващия сезон да помогнем.

– Как се работи в кризисна ситуация, каквато безспорно бе в отбора?

– Не за първи път ще кажа, че сме изключително доволни от ръководителите. Те бяха неотлъчно до нас, даваха мило и драго работата да върви, направиха всичко, от което имахме нужда и отборът да се спаси. Имаше изключително разбирателство между нас, постигнахме синхрон, независимо от всички трудности. Мога само да им благодаря искрено.

– Кои мачове бяха най-трудни за Банско и в кои отборът се доближи до игровата ви концепция?

– Със сигурност в началото не бе никак лесно. Тежеше липсата на точки и непременната нужда от тях. От друга страна, отборът трябваше да се синхронизира в движение, тъй като практически направихме нова селекция и трябваше технологично време, за да се напаснат футболистите по-добре един към друг. Така се получи представяне на приливи и отливи. Като цяло много добре се представихме срещу водещите отбори в групата. От друга страна, в последните мачове, когато си бяхме осигурили оставането, заиграхме още по-освободено и показахме доста от своя потенциал.

– Кои футболисти показаха повече от очакваното и кои не се представиха на нужното ниво?

– Винаги има какво да се желае допълнително, но коментар за това се прави в съблекалнята, а не в публичното пространство. В кардинален план е нормално за всеки да има моменти на приливи и отливи. Винаги може да се иска повече. Всеки играч даде нужното според силите си, за да остане „Банско“ в Трета лига.

– Имате богат опит като футболист, а вече и като треньор. Смятате ли, че след пандемията нивото в Югозападната Трета лига е по-ниско от преди това?

– Финалът за аматьорската купа между „Марек“ и „Розова долина“ бе спечелен заслужено от казанлъчани с оглед това, което видях на мача. Това обаче не означава, че нашата група е по-слаба, напротив, остава си най-силната. Що се отнася до отражението на пандемията, то няма как да не се почувства с оглед на дългото прекъсване миналата година и фактът, че все още трябва да се наваксва във всички отбори. Състезаващите се дават всичко от себе си. Надявам се всички мачове, които се играят, да бъдат още по-честни, да има още повече феърплей и уважение между тимовете в бъдеще.

– След края на първенството всички коментират темата за това кой е бил най-добрият отбор, според Вас кой в Югозападната Трета лига показа най-стойностен футбол?

– Четирите отбора от челото показаха най-постоянни изяви. В тази светлина обаче може да кажем, че класирането показва кой от всички тимове е бил най-добър. „Марек“ заслужено спечели правото да играе във Втора лига. Ако говорим за приятна изненада, през пролетта това безспорно бе „Балкан“, който направи забележителна серия от мачове без загуби. Не трябва да забравяме „Чавдар“ и „Оборище“, които също показаха добър футбол.

– Какво сте успели да „откраднете“ от треньорите Ви като футболист и го прилагате в работата си?

– От всеки специалист, с когото съм работил, съм взел по нещо. Всеки от тях е дал своя принос да се формирам като играч, а и като човек. Онова, което прилагам най-напред, е убедеността ми, че дисциплината и усилената работа трябва да бъдат в основата на всичко. Друг немаловажен момент е вярата в играчите и взаимното уважение, което трябва да има между нас. Всичко трябва да бъде дозирано. Вярвам в отборния дух и че всеки може да бъде полезен, след като се раздава на максимум. Не на последно място и уважението към противника, което също не е маловажно, защото в противен случай, всичко което се гради, губи основата си и може лесно да бъде разбито на пух и прах.

– Ще заложите ли повече доверие на ДЮШ?

– Естествено. Това е нормален път, който да се следва. Както видяхте в последните мачове, когато имахме контузени или наказани състезатели, млади момчета получиха възможност за повече игрови минути. Тренираха с първия тим и имаха възможност да трупат опит сред по-рутинираните играчи. Така е нужно да бъде и в бъдеще. Млади футболисти от школата да получат право за изява, но за да се случи това, трябва да се трудят и да го заслужат. Освен това не трябва да се задоволяват с постигнатото. Пробив в мъжкия футбол не е достатъчен, а да задържиш доверието и да се развиваш, да използваш тима за пробив в по-голям клуб. Това е пътят, който да се следва.

Разговаря ВАСИЛ БОРИСОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *