Треньорът на първите ЮЗУ лекоатлети доц. Кавдански събра „сърцето“ на отбора близо 40 г. след паметни победи

Треньорът на първия отбор по лека атлетика на ЮЗУ доц. д-р Евгени Кавдански съдба „сърцето“ на групата близо 40 г. след паметни победи в оспорвани  първенства. „Когато имаше елитен студентски спорт, носехме много награди и престижни класирания“, гордее се с успехите на състезателите си вече пенсионираният преподавател. Той е сред първите асистенти, назначени в тогавашния филиал на СУ да преподава на бъдещите детски и начални учители по теория и методика на физическото възпитание. Възлагат му да направи отбор по лека атлетика и той не само успява да открие талантливи лекоатлети сред бъдещите учители, но ги мотивира да тренират упорито и да печелят призови места.

„ПЪРВИТЕ СЕ ДИПЛОМИРАХА ПРЕЗ 1982 Г., НО ОСТАНАХМЕ БЛИЗКИ И НЕ ЗАГУБИХМЕ ВРЪЗКА,

въпреки че се пръснаха по цяла България – Стара Загора, Ямбол, Кюстендил, Гоце Делчев, София…“, разказа доц. Кавдански и разкри, че тогава в отбора се „родило“ и първото семейство между Атанас Георгиев и Мариана Бинева. Техните близнаци след години точно като родителите си избрали ЮЗУ да продължат обучението си по операторство и режисура.

В средата на октомври треньорът „свирил сбор“ за ядрото на отбора. Къщата си в с. Ясеново, на 10 км от Казанлък, отворили за приятелите от студентските години Атанас и Мариана и до среднощ компанията бивши лекоатлети и реализирани учители си спомняли случки от младостта. Сред постиженията им са сребро на щафета 4 по 100 м и 3-о място на национални студентски състезания, а на зимно първенство в Семково, точно преди дипломирането, в разширен състав със скиори извоювали историческа победа над отбора на ВИФ.

ЕДИНСТВЕНИЯТ „ВЪНШЕН“ В ОТБОРА НА СБИРКАТА БИЛА СЪПРУГАТА НА ТРЕНЬОРА – МАРИЯ КАВДАВДАНСКА,

която обаче още навремето била приета като част от групата, още повече че самата тя била националка в младежкия отбор по хандбал и спортът останал „в кръвта й“.

Емоционалната среща запалила бившите съотборници и треньора им да обмислят догодина да организират по-мащабна среща на възпитаници от „треньорската школа“ на доц. Кавдански, като освен лекоатлетите да се съберат и някогашните студенти от женския и мъжки отбор по хандбал, достигнали до 3-о и 4-о място в общостудентски игри, през чийто състав са минали бившият областен управител на Пиринско Валери Смиленов, директорът на 3-о училище в Сандански Румен Сидеров, Славчо Панов, начален учител в училище „Кочо Мавродиев“ в Петрич, Венцислав Христов, директор на училище и доскорошен зам. кмет на Ловеч, и др.

За отбора по тенис, създаден през 1992 г. под ръководството на доц. Кавдански, също се запазват места, като най-успяла сред студентите му е столичната треньорка по тенис Веселка Лазарова, а трите й деца под нейно ръководство са в челните тройки на националните ни класации във възрастовите си категории.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *