Треньорът на ФК „Кюстендил“ Н. Николов-Чезето в изолация: Вече и мачове не гледам, какъв е смисълът, когато след кризата някои отбори няма да ги има

Старши треньорът на ФК „Кюстендил“ Николай Николов-Чезето е в изолация в дома си под Хисарлъка. Паралелно с карантината тече и дискусията около това как и кога ще бъде подновено първенството на третия ешелон в Югозапада. За това как минава времето и каква е неговата преценка на ситуацията и вариантите за довършване на сезона разговаряме с наставника на кюстендилци, който до миналата година беше неизменна част от щаба на „Пирин“ /Рз/.

 – Г-н Николов, как прекарвате времето на принудителна изолация?

– Както всички други отговорни хора – вкъщи, заедно със семейството.

 – Гледате ли записи на мачове в тази обстановка?

– Гледах, но в един момент човек се пита защо да ги гледа. Какво и къде ще приложи тези неща, които вижда, след като не се знае кога отново ще може да се играе футбол. От друга страна, след тази дълга пауза не изключвам, даже е много вероятно някои отбори да престанат да съществуват дори.

 – Вие сте доста енергичен човек, как устоявате на този „домашен арест“?

– Позволявах си да излизам навън до края на миналата седмица. Това бе свързано с отиването ми до къщата на село, да поддържам градинката. Сега, след обявяването на новите мерки и поставянето на КПП-та на изходите на Кюстендил, това удоволствие вече е в историята за неопределено време. Не съм прекален оптимист, че тази забрана ще даде така желания резултат, най-вече заради нежеланието на немалко наши сънародници да спазват дисциплина.

 – Какво точно визирате?

– Имам предвид, че  когато сме в чужбина, караме не с разрешените 50, а с 30 километра в час, хвърляме си боклука в кошчетата за боклук, не пушим навсякъде, паркираме на определените за това места и други елементарни нещица от този род. В България обаче правим точно обратното. Така е и в момента. Казано е всеки да си стои у дома, за да запази своето и на околните здраве, но някои не го правят. Неприятно впечатление ми правят пенсионерите, които са най-уязвими. Като погледна през прозореца, най-много са те на улицата и много малко от тях носят маски. Други пък седнали на пейката, без да спазват никаква дистанция. Явно тези хора не ценят себе си, не ценят и своята държава. Те не се замислят и за децата си, за своите внуци, защото тежестта на тази криза ще я изнесат по-младите. Ще има семейства, които трябва да живеят определено време, без да получат нито лев, тъй като мнозина няма да ходят на работа, докато отшуми заразата. Други ще бъдат съкратени, защото фирмите няма как да издържат финансово в тази ситуация. Щастливците, които имат платен отпуск, ще го ползват, но и той ще свърши. После, ако има по-дълги мерки, какво ще се случи с хората, които имат кредити, сметки и т.н. Значи по-младите могат да направят жертва заради по-възрастните, а тях не ги е еня за самите себе си и за околните. Някои казват, че не са болни и няма да си стоят вкъщи. Нямам думи за подобно поведение. 

  • Да се върнем на футболната тема – следите ли какво правят Вашите футболисти?
  • Чуваме се редовно с момчетата, разбира се. Те са нетърпеливи, но спазват всички мерки. Футболистите също са сред засегнатите, защото щом не играят, не им плащат. А нали и те издържат семейства? Независимо от това, моите играчи са готови да изтърпят всичко. Що се отнася до поддържането на форма, всякакво говорене по този въпрос е излишно. Чувам, че колеги пращали индивидуални програми на футболистите си, ама аз се питам защо го правят, след като във времето на забрана за тренировки навън всеки трябва да има по един фитнес у дома и по едно игрище в двора поне от стотина квадрата.
  •  Обсъждат се различни варианти за първенството – да се прекрати, да се довърши в съкратен вариант, да се измести по-нататък във времето. Вашето мнение какво е?

– Най-лесно е да се прекрати първенството. Лично мое мнение е да се изчака края на карантинния период и чак тогава да се предприемат някакви кардинални мерки и решения.

 – Според някои клубове обаче най-добре е да се приеме настоящото класиране за крайно?

– Със сигурност това няма да бъде справедливо. Ако бяха изиграни 2/3 от мачовете, може би щеше да има резон в това, но сега няма да е удачно да се предприема подобна стъпка. Може да се прекрои програмата в по-дългосрочен план докъм края на юли. При всички положения във финансово отношение кризата ще засегне отборите, особено на нашето ниво. Около две трети от клубовете получават основно издръжка от общините, за да съществуват. Само че пандемията ще се отрази на бизнеса, на общинските бюджети, на всички области на живота. Местната власт не се грижи само за футболния тим, ами болниците, социалните институции, читалищата, библиотеките…

– Ако се стигне до подновяване на първенството, в какъв период ще могат футболистите да влязат във форма?

– Ние не сме имали мач от 29 февруари. Още след втората седмица се губи всякаква игрова практика. Колкото и да гледаме клипчета със спортисти, които показват различни начини за поддържане на форма в домашни условия, това е повече за шоу, за повдигане на духа, отколкото да има ефективност. С други думи, няма да бъде никак лесно да се поднови първенството, защото отборите ще се нуждаят от 2-3 седмици да влязат в кондиция. Както е тръгнало, май след евентуален рестарт на шампионата е най-добре да започне новият сезон двайсетина дни по-късно и така ще се икономиса една подготовка и средствата за нея.

 – А ако лятото се окаже горещо при изместване на мачовете за юли и август?

– Българите сме свикнали на всякакви екстремни ситуации, така че ще оцелеем и тогава. Нека не забравяме, че по това време обикновено се играят приятелските мачове от предсезонния график, така че положението няма да е толкова екстремно.

 – Оптимист ли сте, че скоро ще се преборим с коварния вирус?

– Иска ми се да бъда оптимист, но вече изпитвам съмнения. Не заради нещо друго, а заради това, което коментирах относно дисциплината ни като народ. Кризисният щаб, държавното управление правят всичко необходимо, за да се предпази населението, част от което обаче хич и не иска да чуе. Колкото по-бързо се дисциплинираме, толкова по-бързо може да има положителен развой на ситуацията.

 Разговаря

 АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *