Треньорът на хандбалния „Пирин“ (ГД) Н. Пиргов: Няма как да победим родния хегемон с 2-3 тренировки заедно през седмицата, рано е да говорим за евротурнирите

Гоце Делчев бе домакин на финалната четворка в турнира за купата на България по хандбал, а местният „Пирин“ спечели сребърните медали и не успя да дублира успеха от 2003 г., когато стана носител на трофея. Сега неврокопчани също се изправиха срещу „Локомотив“ (Вн), но загубиха с 19:27. След мача за южняците остана утехата, че са първият отбор от близо 3 г., който пада от родния хегемон с по-малко от 10 гола разлика. Пиринци почти сигурно ще добият право за втори път в историята си да играят в евротурнирите. Това ще се случи, ако шампионската титла отиде при „Локомотив“ (Вн), който за момента е практически непобедим в България. Гоцеделчевци са с реални шансове да играят и в плейофите на „А“ група, след като заемат четвърта позиция във временното класиране. Те са на точка пред петия „Спартак“ (Вн), но им предстои пряк сблъсък. Относно турнира за купата и шансовете за топ 4 в родния елит разговаряме с главния треньор на „Пирин“ (ГД) Николай Пиргов.

– Г-н Пиргов, успяхте най-сетне да счупите каръка срещу „Спартак“ (Вн) и след две ремита у дома го победихте точно навреме – в полуфиналите за купата на България. Дали ще го сторите отново в последния кръг на „А“ група, за да участвате в плейофите?

– Вярно е, че най-сетне надделяхме срещу този съперник в нашата зала, и то когато ни бе нужно. Направихме го категорично, но ще трябва да забравим този двубой. Ако някой се опита да прави аналогии с предстоящия ни мач, греши. Победата трябва да се заслужи, а не да се залъгваме с напразни мисли, че щом сме го направили скоро, пак можем да го сторим просто хей така. Важното е, че успяхме да реализираме потенциала си, но и в психологически план да вземем нужната доза самочувствие. В предстоящия мач варненци имат преимущество, защото играят у дома, но ние сме длъжни да търсим победата до последно. Тогава можем да говорим за успех срещу „Спартак“ и класиране на плейофите.

– Зачекнахте темата за домакинското преимущество. Дали имате предвид съдии или нещо друго?

– Имам предвид, че у дома и стените помагат. В мача ни миналата събота ние имахме на наша страна прекрасна публика, която се оказа така нужният допинг за отбора. Имахме трудни моменти в мача, но именно феновете ни дадоха сериозен стимул, за да победим. Що се отнася до съдиите, не искам да вярвам, че те ще изиграят някаква роля в предстоящия мач.

– Да, но запалянковците не успяха да помогнат срещу „Локомотив“ (Вн) на финала, макар че залата бе почти пълна? Толкова непобедим ли е този отбор?

– Това бе мач, в който направихме всичко възможно, за да зарадваме феновете ни, но не успяхме. Съперникът за пореден път показа класата си и демонстрира защо е безспорен лидер в нашия хандбал за последните 3 години. Дадохме всичко от себе си, но явно ни предстои още работа. Що се отнася до втората част на въпроса, може да кажем, че това е съперник, в който състезателите са заедно от 12-годишни, което е изключителна предпоставка за положителни резултати. Като добавим, че са привлечени най-добрите родни хандбалисти, а също и това, че тренират заедно всеки ден, това е обяснението за техния успех. Поради естеството на българските реалности, както ние, така и почти всички отбори от „А“ група не могат да го направят, защото техните състезатели работят едновременно, живеят на различни места. На нас ни се налага да провеждаме 2 или максимум 3 тренировки заедно, а това няма как да не влияе.

– Кога ще бъде победен „Локомотив“ (Вн)?

– За момента е много трудно да бъде победен, но не е невъзможно. Някой ден и те ще бъдат в ролята на губещ, но да прогнозирам кога, това не мога. Може би когато се създадат условия за наистина професионално развитие, т.е. да има възможност да се занимават състезателите само с усъвършенстването си в спорта. Тогава ще има напредък и като цяло. За момента положението в нашата страна не предполага това относно хандбала. Момчетата и момичетата, които се занимават с него, трябва да работят и да играят в по-голямата си част, за да издържат себе си и своите семейства.

– С оглед дистанцията на времето и след утихването на емоциите, как преценявате проведения турнир?

– Аз съм изключително доволен, а моята оценка се споделя и от много други хора – председателя на федерацията Росица Бакърджиева, секретаря на федерацията Теодор Илиев, колегите, отборите, привържениците и всички, които станаха съпричастни към това събитие. Костваше много усилия да се организира, но си струваше. Самите те дадоха да се разбере, че искат повече населени места да вземат пример от нас относно свършеното. В тази светлина искам да благодаря на нашата община, която начело с кмета Владимир Москов застана зад нашата кандидатура. Благодаря на всички, които взеха участие в подготовката и реализирането на събитието – от ръководството, през тези, които дадоха приноса си под една или друга форма, до хората, които се грижеха за залата. Не на последно място, и на феновете, които отново бяха зад нас и имат изключителен дял за това да се получи атмосфера на истински празник. Персонално искам да им благодаря за подкрепата, която за пореден път дадоха на нашия отбор, без нея ние нямаше да бъдем същият тим. Нека не звучи нескромно, но показахме, че сме спортен град, който обича своите спортисти. За това говори и фактът, че играхме пред многобройна публика, която, може да прозвучи нескромно, по броя си превъзхождаше сумарно изданията на купата на България поне в предните 3 години общо.

– Дадохте възможност за изява в мачовете от финалната четворка и на млади момчета от школата. Доволен ли сте от тях?

– Изключително съм доволен не само от тях, но и от целия отбор. Показахме, че сме колектив и можем да играем добре. Що се отнася конкретно до най-малките, с изявите си показаха, че имат място в отбора, а така също и че имаме право да сме оптимисти за бъдещето на хандбала в Гоце Делчев. Те демонстрираха израстване и тепърва ще израстват покрай по-опитните състезатели. Ще бъде давана възможност за изява на още наши кадри и се надявам да стават все повече играчите, които се състезават за първия ни отбор.

– „Пирин“ ще получи правото да играе в евротурнирите, ако „Локомотив“ (Вн) оправдае прогнозите и грабне титлата. Ще се наемете ли наесен с тези турнири?

– Да говорим за това е още рано, но за нас ще бъде чест да представяме България в Европа. Всичко обаче е въпрос на организация и най-вече финанси. Това ще бъде уточнено с ръководството, общината, а така също и с евентуални спонсори, които да подкрепят отбора ни.

– Коя е най-важната задача, която имате в по-дългосрочен план пред клуба?

– Да продължим да работим и да развиваме школата, за да генерираме все повече кадри. Към момента резултатите показват, че сме на прав път. Освен това не по-малко важна е и задачата да задържим отбора и да надградим постигнатото. В момента имаме отлична атмосфера в тима, спокойна съблекалня и желание за работа, които са много важни и са предпоставка да искаме да се усъвършенстваме. Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *