Треньорът по таекуон-до, президент на Българо-американски център за културно наследство в Чикаго, Ст. Станимиров от Перник: Мечтата ни е да направим живота ни тук малко по-български, създаваме училища, магазини, заведения, за да се изградим като общество в Америка

Майстор Станислав Станимиров е на 40 г., от гр. Перник. Подобно на много негови съвремен-
ници е прекарвал голяма част от детството си на село при баба и дядо в с. Студена. Той е женен, с две деца – дъщеря на 13 г. и син на 9 г. Като тийнейджър живее в Перник, а като студент в София. Възпитаник е на Национална спортна академия “Васил Левски”, с две специалности: учител по физическо възпитание и треньор по таекуон-до. В периода 1998-2002 г. е бил национален състезател по таекуон-до. В Америка е от 14 г. и най-много обича да прекарва време със семейството си. Редовно спортува, защото спортът е станал част от него и му помага да се отърси от ежедневния стрес. Хобито му е да кара мотор, но признава, че не му остава много време за това. Освен че се занимава със спорт, Станислав Станимиров е един от основателите на учебен център “Магура”. Наскоро той беше избран и за президент на Българо-американски център за културно наследство в Чикаго.

– Г-н Станимиров, разкажете ни как се зароди идеята за създаването на учебен център “Магура”?
– Всички ние, които сме извън родината, носим тази идея в себе си, тоест да направим живота ни тук малко по-български. Това е и причината за създаването на нови училища, магазини, заведения – развиваме се като общество. Всички сме загрижени за бъдещето ни в тази държава и как да успеем в нея, запазвайки българското. Така възникна идеята за създаването на още едно място, което да предостави възможност за запазването и развитието ни като общност. Когато сме обединени, можем повече. Една от мечтите ми е един ден като народ да се гордеем с настоящето ни така, както се гордеем с миналото ни.
– Кои са другите участници в проекта. В каква област са специалисти?
– В проекта сме трима – аз, Валентина Лимов и Надя Спасов. В началото стартирахме с Ани Чолакова и Пламен Петков, на които им се роди детенце и им желаем много здраве и радостни моменти! Смятаме, че успяхме да съберем една разнообразна и балансирана група от специалисти в областта на педагогика, спорт, здраве, изкуство, както и с богат опит в работа с деца и възрастни.
– На какъв език се водят класовете?
– Целта е да съхраним българския език, култура и традиции, така че класовете, особено в програмата “Компас”, са на български език. Живеем обаче в Америка и ако искаме нашите деца да разберат езика и начина на изразяване, има пояснения и примери на английски. С нас е и един страхотен специалист в преподаването на български език зад граница – г-жа Бонка Георгиева.
– Къде се намира студиото?
– Студиото се намира в Mount Prospect и има богата и разнообразна програма. Една от тях е програмата “Компас”. Тя е добре балансирана и разнообразна съботна програма, разработена специално за изучаване на български език от деца в чужбина. Също така имаме много класове за деца и възрастни по изобразително изкуство, народни танци, таекуон-до, медитация, холотропно дишане, древни китайски техники за здраве и дълголетие, гонг медитация, йога, зумба, спортни танци, изучаване на разговорен английски и др.
– Какви са целите на екипа на този етап?
– Най-вече да успеем да популяризираме мястото и да развием идеята.
– Бихте ли включили и други хора в проекта?
– Да, разбира се! Наскоро имахме честта да се присъединим към Българо-американския център за културно наследство. Мисля, че заедно можем да сплотим българската общност и подобрим живота ни тук. Надяваме се в бъдеще да изградим много партньорства с хора и организации, които споделят нашето мислене и са загрижени за израстването ни, като общество в Чикаго.
– Освен заниманията, които се водят в център “Магура”, организирате ли някакви публични изяви?
– Да. Подготовката и участието в едно състезание, демонстрация, изложба или изпит е много важен елемент в учебния процес. Това са предизвикателства, които ни дават обратна връзка. Така разбираме какво сме усвоили и над какво трябва да работим. Досега имаме участия в две състезания по ТКД, няколко семинара, детски сбирки и пикници със спортни игри и др. За изминалата година в “Магура” се състояха над 45 събития, организирани изключително за българското общество.
– Вие водите класовете по таекуон-до. Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един учител/треньор?
– Трябва да си обича професията. Трябва да умее да привлича и държи вниманието на групата (класа). Да знае как да поднася информацията, така че да се разбере и усвои.
– Как се финансира проекта, имате ли спонсори?
– За момента “Магура” няма постоянен спонсор, но имахме няколко мероприятия, които бяха подпомогнати от наши сънародници. Иначе стартирането на проекта стана с наши средства. За наша радост много доброволци се включиха в работата по отварянето на студиото, за което вечно ще им бъдем признателни. За момента студиото се самоиздържа благодарение на членския внос и състоящите се класове и събития. Когато му дойде времето, се надявам да се свържем с правилните за нас хора и бизнес.
– Всъщност вие наскоро бяхте избран за президент на БАЦКН. Разкажете накратко за тази организация.
– БАЦКН е основан през декември 2007 г. и може би е една от най-старите български организации с идеална цел в Чикаго. Целта на организацията е да привлече колкото може повече български организации и личности, които заедно да работят за обединяването и сплотяването на българското общество с цел запазване на българския език, култура, фолклор и традиции зад границата на отечеството ни.
– Как смятате да постигнете тази идеалистична цел?
– Като покажем, че нашата единствена цел е съхраняването на българското. Имайте предвид, че това е една отворена организация, в която всеки един човек, бизнес или организация, милеещ за българската култура, може да бъде член. Това членство ще подкрепи събитията, които се организират, както и ще даде възможност за гласуване и за участие в управлението на БАЦКН. Мисля, че това е единствената организация, която може да създаде атмосфера за истинско българско обединение, да работи с всички училища и танцови състави, всички български организации, клубове и други, и в рамките на 3-4 събития в годината да покажем единство, хармония и гордост от българския ни произход.
– Какви очаквания имате и на какво се надявате?
– Очакваме да има интерес към нашите програми и се надяваме да успеем да реализираме идеите си. Успеем ли да покажем на хората зад какви принципи стоим, ще имаме успех и ще заемем достойно място сред другите общности в САЩ.
– Отправете своето послание към всички, които искат да пробват някои от класовете, които предлагате, но все още не намират време да го направят?
– В света, в който живеем, времето никога не стига. С каквото и да иска човек да се захване, трябва да си направи време. Всеки един от нас има нужда от час, два, три в седмицата само за себе си. Ежедневието е по-леко, когато си ги вземем и се занимаваме с това, което ни харесва.
Назаем от bulgaria-weekly

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *