Треньорът по тенис Ил. Анастасов „ изригна“ срещу новото удължаване на забраната лица под 18-г. възраст да спортуват и призова: На 22-и всички на протест пред областната администрация в Благоевград

Изветният благоевградски треньор по тенис на корт Илиан Анастасов изрази недоволството си от удължаване на забраната лица под 18-г. възраст да спортуват. Припомняме, че след работно заседание на Министерския съвет в четвъртък стана ясно, че на 4 януари отварят детските градини и в присъствена форма, на училище се връщат учениците от начален етап /1-4 клас/. На фона на това обаче, като част от мерките, чийто срок се удължава до 31 януари, се забраняват всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст.

„Това е пълен абсурд и парадокс! Значи дете може да отиде с родителите си например на ски или пък на тенис, но не и да тренира. Виждаме и клипчета как 50 деца се блъскат едно в друго на ледена пързалка в Пловдив, а в същото време не може да има организирани занимания с треньор…“, коментира Ил. Анастасов и определи решението като крайно и необмислено. 

„Имайки предвид, че от 4 януари ще отварят детските градини, яслите и училища за ученици от 1 до 4 клас, защо тогава тази възрастова група да няма право да спортува?”, пита треньорът.

Като баща на двама ученици, той е свидетел как в момента децата са напълно обездвижени, седят по цял ден пред компютри и таблети. Треньорът смята, че именно подрастващите са най-засегнати от ограничителните мерките, децата са пълни с енергия, но няма къде да я изразходват. 

„Да спомена и тези от тях, които са се отдали професионално на спорта от малки. Те членуват във федерации, ходят по турнири, тренират ежедневно, родителите им правят огромни разходи, за да може децата да се представят по републикански и международни турнири. За тях една пауза от 5-6 дена влияе на постиженията, а 2 месеца без подготовка означава, че се връщат половин година назад.

Естествено, не на последно място сме и спортните клубове. По-малките по-лесно ще оцелеят, но големи клубове с огромни бази, персонал, много треньори и огромни наеми – те как ще се справят? Тук е мястото да спомена, че общинските бази в Благоевград бяха отлично подготвени и се спазваха строги мерки. На входовете се мери температурата, дезинфекцират се ръцете, не се допускат родители. Защо въпреки отличната организация да не може да спортуват децата?”, пита Илиан Анастасов.

„Апелирам всички спортни клубове от община Благоевград, цялата спортна общественост, и не само, да излезем на 22 декември, вторник, в 14 часа пред сградата на областната администрация на протест срещу безумните решения на здравния министър Костадин Ангелов и целия екип от НОЩ. Ясно да заявим нашата гражданска позиция относно ограничаването правата на децата да спортуват“, обяви Ил. Анастасов, който разпрати призива си с имейли до спортните клубове в града.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. Няма

  И двамата коментиращи са болни мозици. Децата, а и не само те трябва да спортуват, за да са здрави. Така или иначе държавата не е длъжна да не се грижи за децата си, защото те са грижа на родителите си/перефразирам думи на “виден” български политик/. Сега просто трябва да ги разболее и физически и психически. Това сякаш е целта.

  Отговори
 2. Костенарова

  Срамота. Вместо да помогне в някое отделение, той ще апелира за протест?!

  Отговори
 3. Едно към едно

  Тоя говори с джоба си. Я да каже колко от приходите от уроци декларира? Протестант!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *