Благоевградски абитуриенти загърбиха гръцкия Закинтос, „отлитат” на екскурзия до турския курорт Кушадасъ

Турският курорт Кушадасъ е най-предпочитаната дестинация за абитуриентска екскурзия от дванадесетокласници в Благоевград. За разлика от минали години, когато немалко завършващи средно образование избираха след бала си да релаксират на гръцките острови Закинтос и Санторини, сега зрелостниците масово са се насочили към Кушадасъ.

„Балът ни е на 25 май. Веднага след това – на 26 май, заминаваме за Кушадасъ. Екскурзията е 7 дни с 5 нощувки, ол инклузив и излиза 505 лв.”, разказа учителката по физическо възпитание и спорт Ева Пиринчиева, която е класен ръководител на 12 „б” /паралелката по водно строителство/ на ПГСАГ „Васил Левски“.

Директорът на Строителния Марияна Митова допълни и че датите на пътуването са съобразени с предстоящите на 6 юни държавни квалификационни изпити, дестинацията на екскурзията е по желание на учениците, по въпроса е проведена и родителска среща, като освен от класните си абитуриентите от трите паралелки ще бъдат придружавани и от още двама учители.

За разлика от миналата година, когато зрелостници на ПМГ заминаха за Закинтос без придружаващи учители и това хвърли в паника родители, които сигнализираха за случая вестник „Струма“ и РУО, тазгодишният випуск на Математическата гимназия е организирал нещата отдалече. Завършващите са избрали да почиват на Кушадасъ заедно с класните си, за екскурзията знаят и родителите.

„Отначало синът ми каза, че искат да ходят на Закинтос. Аз го посъветвах да обмислят и други варианти, тъй като на Закинтос миналата година имаше земетресение и се премести целият остров. Явно и други родители са реагирали като мен, защото впоследствие децата промениха намерението си и решиха да ходят в Турция”, разказа майка на дванадесетокласник в ПМГ и допълни, че абитуриентите заминават на 29 май и екскурзията с 5 нощувки излиза 500 лв.

Зрелостници на НХГ също „стягат куфари“ за турския курорт, а ученици от 12 „в” с класен ръководител учителката по френски език Бонка Ичкова се готвят за 10-дневен воаяж до Рим, Италия, Испания и Франция.

„Никога досега не съм водила ученици до Кушадасъ. Мисля, че е много по-добре абитуриентите да разгледат забележителности, да се запознаят с културата на различни страни, отколкото да отидат на екскурзия в някой курорт. Казах това на учениците ми, както и че ще се съобразя с тяхното желание. Правихме и три родителски срещи, в крайна сметка децата и родителите решиха да пътуваме до Рим, Испания и Франция”, сподели Б. Ичкова за екскурзия със 7 нощувки.

Ученици разказаха, че чакат с нетърпение пътешествието, което струва почти 900 лв., но е свързано с посещения на много културни исторически забележителности и със сигурност ще бъде незабравимо.

Абитуриенти от Гимназията по икономика коментираха, че балът им е на 24 май и засега не са се организирали за екскурзия. „Мислехме за Кушадасъ, но директорката ни каза, че не може да ангажира учители да ни придружават цяла седмица, затова най-вероятно няма да ходим никъде”, признаха зрелостнички от паралелката по „Застрахователно и осигурително дело“.

Педагогическият съветник на ПГИ Илия Вълчев разясни, че извеждат 6 паралелки абитуриенти. Един учител може да пътува с до 15 ученици, тоест за всеки клас трябва да има по двама придружаващи учители. „Няма как 12 учители да бъдат ангажирани с екскурзията на абитуриентите и да не идват на работа цяла седмица. Нали през това време всички останали 8, 9, 10 и 11 клас са на училище”, каза педагогическият съветник и подчерта, че има време учениците да се организират за екскурзия, като сигурното засега е, че балът им е на 24 май, а изпращането на випуска – на 15 май. 

Абитуриенти от Езиковата гимназия също обсъждали екскурзия до Гърция, но впоследствие се разубедили. „Още миналата  година говориха за Закинтос и Санторини. Точно тогава обаче стана голямото земетресение в Гърция и не съм чула после нещо да са коментирали. Отказаха се да ходят на екскурзия, още повече че по това време повечето държат изпити за университети в чужбина”, сподели майка на абитуриентка от Езиковата гимназия.

Дали миналогодишното земетресение край Закинтос е причината за отлива от Гърция, попитахме собственика на туристическа агенция „Оазис-А“ Васил Ангелов. „Не е заради земетресенията или бедствията, то, ако е въпрос, и в Турция има земетресения. Просто такава е модата сега. Най-предпочитани са Кушадасъ и Мармарис”, обясни В. Ангелов.

Един от въпросите, вълнуващ в най-голяма степен абитуриенти и родители, е дали ще има промяна в датите на баловете. Както „Струма“ писа, тази тема бе повдигната от родители още през месец ноември миналата година.

„Изборите за Европейски парламент, които ще се проведат между 23 и 26 май 2019 година, съвпадат с баловете на абитуриентите, ще има ли промяна в датите?”, питаха родители на дванадесетокласници, притеснени кога децата им ще празнуват завършването на средното си образование.

Тогава от пресцентъра на община Благоевград обясниха, че към момента не могат да кажат кога ще са абитуриентските. „Все още е прекалено рано. Нека първо стане ясна датата на самите избори и след това ще имаме яснота, най-рано през месец януари ще сме категорични за датите на баловете”, коментираха от общината.

Миналата седмица репортер на „Струма“ се свърза със зам. кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова, която заяви: „Знам, че темата е важна за много родители. Ще обявим датите, просто уточняваме някои неща с ЦИК /Централната избирателна комисия/”.

По традиция тридневната бална фиеста откриват на 24 май абитуриентите на ЕГ и ПМГ и я закриват съвипускниците им от ПМГ на 26 май. Всички заведения за баловете отдавна са резервирани, гостите са поканени, но общината не е обявила датите. По всяка вероятност местната изпълнителна власт изчаква да разбере дали изборите ще са на 26 май /неделя/ и тогава ще решава кога да са баловете.

Друг въпрос, вълнуващ зрелостниците, са предстоящите матури. Първата – задължителната за всички по български език и литература, е на 21 май, а втората – по общообразователен предмет, е на 23 май. До 18 март е срокът за подаване на заявления за допускане до ДЗИ.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *