Трескава подготовка в Банско 17 дни преди старта на сезона, стягат магазини, приключват ремонти, набират персонал…

В навечерието на новия зимен сезон в Банско тече усилена подготовка. В горната част на града, която през последните години се оформи като втори център на курорта, се наблюдава голямо оживление. Закъснелите с ремонтите бързат да приключат, а временните търговски обекти започнаха с почистването и освежаването, за да могат да отворят врати.

НЯКОИ ЩЕ СТАРТИРАТ ПРЕДИ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК,

а други преди откриването на сезона, което тази година ще бъде на 15 декември.
Търговците се надяват на успешен сезон и на повече богати туристи, въпреки че не залагат много на това. Масово отчитат увеличаване броя на посещенията, но намаляване на качествените туристи. Според тях преди години е имало много по-малко посетители, но по-платежоспособни. Мнението на бизнеса е, че сега броят им расте с всяка изминала година, но покупателната способност е много по-ниска.
“Нашите очаквания винаги са за по-добър сезон, но всеки е различен. Миналият беше добър, имаше много туристи, но за съжаление бедни. Най-масовите туристи напоследък в Банско са евреите. Прави се голяма реклама в Израел и идват доста туристи от там. Проблемът е, че те не пазаруват, при тях постоянно е лято и тези дрехи, които им трябват тук, там не ги използват. Повечето идват и искат възможно най-евтиното или си вземат дрехи и съответно ски оборудване под наем”, сподели Илияна Попдимитрова, собственик на целогодишен магазин за спортни стоки.
Търговците споделиха още, че има и туристи, които си купуват дрехи, ползват ги по време на престоя си в Банско, без да махат етикета, и след това се опитват да ги върнат в магазина, от който са купени.
“Имали сме доста такива случаи. В много страни такава практика съществува и те се опитват да я наложат и тук. Идват при нас, дрехата личи, че е носена, но те не са махнали етикета и настояват да я върнат”, споделиха още търговци.

ПРОБЛЕМ Е И ПАЗАРЕНЕТО ЗА ОТСТЪПКА В ЦЕНАТА, КОЕТО СЪЩО Е ПРАКТИКА НА МНОГО ТУРИСТИ,

най-вече македонски. До голяма степен вина за това според търговците имат туроператорските фирми, които използват много трикове с цел да привлекат повече клиенти. При представянето на курорта туроператорите обясняват, че в Банско могат да се пазарят и да пазаруват на много ниски цени, което обаче се отразява зле на търговците. За да задържат клиента, те продават стоката си понякога дори и на себестойността й. От бранша споделиха още, че в много случаи екскурзоводът лично влиза в магазина и заявява, че групата туристи, водена от него, ще пазарува, ако се направи подобаваща отстъпка.
От подобни трикове миналата година се оплакаха и хотелиери, които споделиха, че при представянето на съответния хотел туроператорът включва в офертата и неща, които реално не се предлагат, или се предлагат, но срещу допълнително заплащане.

ОТ ХОТЕЛИЕРСКИЯ БРАНШ ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА И С НАБИРАНЕТО НА ПЕРСОНАЛ.

Както всяка година, най-много се търси обслужващ персонал. Само в дирекция “Бюро по труда” – Разлог и филиала й в Банско са заявени 57 свободни работни места за камериери, 53 за сервитьори, 27 за готвачи, 20 за бармани и т.н. С оглед глада за квалифицирана работна ръка, което е проблем от няколко години, са снижени и изискванията. Владеенето на език се изисква за хората, които имат пряк контакт с клиента, а относно образованието – средно и по-ниско.
Тази година ще се засили и контролът по отношение на адресната регистрация на пребиваващите повече от 30 дни в Банско лица. От полицията напомнят, че това е лично задължение на всеки, който ще остане в курорта за по-дълъг период от време. Апел за това бе отправен миналата седмица и към туристическия бранш. От полицията поясниха, че според практиката една част от тези хора са и извършители на престъпления. В тази връзка веднага след старта на зимния сезон ще се правят проверки и ще бъдат налагани санкции на всички, които не са спазили задължението си и не са си направили адресна регистрация.
От община Банско също ще съдействат на контролните органи по отношение на регистрацията. Една от причините е изваждането на светло на работещите в сивия сектор обекти, които настаняват персонал, без да са регистрирани като места за настаняване.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

4 Коментара

  1. Иван

    Задава се незабравим ски сезон, чиято черешка на тортата ще бъде Световната ски купа през февруари!

    Отговор
  2. Наумов

    Най-жалко е и този сезон няма да имаме втори кабинков лифт. Много се надявам поне следващата зима този наистина сериозен проблем да бъде решен.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *