Треска за имоти в дупнишкото село Бистрица, цената на нивите и ливадите скочи до 10 лв. за кв. метър

Засилено търсене на имоти в дупнишкото село Бистрица отбелязват в последно време брокери. Заради търсенето цените на земеделската земя скочи от 1,00 лв. до 5 лв./кв.м. За нивите си пък между парк “Рила” край Дупница и селото бистричани искат по 10 лв./кв.м.

Според запознати търсенето ескалира, след като кметът на Дупница Методи Чимев обяви, че ще се кандидатира за трети мандат и че тогава ще наблегне изключително на развитието на туризма.

Започна голямото търсене на земеделски земи в землището на с. Бистрица, което се намира в подножието на Рила планина и е изходен пункт за хижа “Иван Вазов”. В селото се прокрадва и слух, че е открита минерална вода, което още повече засили апетитите към имоти в близост до пътя Дупница-Бистрица. На почти всеки стълб в селото, което се намира в подножието на Рила планина и е изходен пункт за хижа “Иван Вазов”, стои обява за изкупуване на имоти.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с един от брокерите, който заяви, че изкупува земеделска земя на цени между 3 и 5 лева/кв.м.

Само допреди няколко месеца брокерска фирма изкупуваше земеделска земя в района на селата в община Сапарева баня и Дупница по 1100 лв. за декар, ако земята е първа категория. За всяка по-ниска категория цената падаше с по 100 лв.

Репортерска проверка установи, че част от апетитните имоти са собственост на старите дупнишки родове Спатовалийски и Дерменджиеви, а зад собствеността на нивите и ливадите стоят много наследници. Част от тях изобщо не искат да продават на цена до 5 лева. От рода Спатовалийски има и двама братя пилоти, които работят в Кралските авиолинии и от години не са си идвали. Те са от наследниците на близо 100 дка земя в най-търсения участък.

Оказа се, че и бившият председател на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров е проявявал голям интерес към тези имоти, но собствениците им не ги продали.

След като започна да се коментира, че в селото е открита минерална вода, местни жители си спомниха комичен случай отпреди години. В един от кварталите на селото тогава потече топло изворче. От него се вдигаше пара и тогавашният кмет реши, че може би е бликнала минерална вода, тъй като се носят легенди, че край селото преди много години е бликнала минерална вода, но местните я затапили с вълна, за да не спре минералната вода в Сапарева баня, тъй като водната жила минавала през селото. Той алармира всички институции за топлата вода, която течеше до електрически стълб.

По-заможните бистричани с големи къщи, които живеят в близост до бликналата вода, тогава започнаха да кроят планове за туристически бизнес. Свекърви “назначаваха” снахите си за рецепционистки, синовете за управители на къщите за гости… но мечтите им секнаха. Пристигнаха служители на Енергото и установиха, че в основата на стълба има оголена метална арматура и по нея тече ток с по-нисък волтаж от този в проводниците и затопля водата в поточето.

С отстраняване на ремонта и топлата вода се изпари и попари надеждите и мечтите на бистричани за лека и доходна работа.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *