Трети заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с България

Разследващата група Белингкат в сътрудничество с руския сайт The Insider установи, че агент на ГРУ, който е бил във Великобритания по време на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, преди това през 2015-та е бил в България, информира NOVA.

По същото време българският предприемач Емилиян Гебрев, собственик на компанията „Емко“, контролираща русенското предприятие „Дунарит“, влиза в болница със симптоми за натравянезаедно със сина си.

От месеци се спекулира за трети участник в покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. Подозира се, че това е 45-годишен мъж, пътуващ под името Сергей Вячеславов Федотов – фалшива самоличност, създадена през 2010 г.
 
Едно пътуване на Федотов до България през април 2015 г. се отличава със зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018г, пише Белингкат и уточнява, че агентът на ГРУ е пристигнал прeз април с полет от Москва до Бургас и вместо да си тръгне на 30 април, когато е бил билетът му за връщане, се прибира с полет от летище Ататюрк на 28 април.


За Белингкат Гебрев посочва, че няма представа какво би накарало чуждестранна агенция да го атакува. Сайтът цитира като възможни мотиви за покушението – доставки на оръжие за Украйна или Русия да е искала завода Дунарит в Русе.
 
Разследващата група Белингкат стои зад част от разкритията около отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018г. Именно Белингкат установява, че един от двамата заподозрени за опита за покушение срещу Скрипал не е руски гражданин, дошъл като турист във Великобритания, а военен офицер на име Анатолий Чепига. По-късно разследващата група разкри и вторият заподозрян по случая – Александър Евгениевич Мишкин.


Разследващата група Белингкат е основана през 2014г. от блогъра Елиът Хигинс, който не е преминал журналистическо обучение. През последните 4 години Белингкат прави разследвания, свързани с употребата на химически оръжия в Сирия, за войната в източна Украйна, трагедията с малайзийския самолет над Украйна, гражданската война в Йемен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *