Трети опит за избор на легитимен председател на читалището в Кресна пред провал, ако Ил. Юручки не се яви и днес

Трети опит за избор на легитимно ръководство на читалището в Кресна ще бъде направен на насроченото за днес извънредно събрание. Вероятността от провал и този път не е изключена, тъй като легитимният председател Илиян Юручки, който преди година подаде оставка, но номинално се води като такъв в Търговския регистър, най-вероятно няма да присъства, а без негово участие всеки избор би бил незаконен.

„Получих покана за извънредното събрание, но едва ли ще отида, тъй като детето ми е болно. Още не съм решил категорично, но, честно казано, аз приключих с това читалище. Казвам го с болка, тъй като това е родното ми читалище, с което са свързани 20 години от живота ми. Хвърлих камък през рамо и забравих за него и Кресна, защото ми стана обидно от отношението към мен, след като се опитаха да ме изкарат престъпник, и най-вече към колежката Василка Стоянова, бившата секретарка на читалището, която смениха, тъй като не се харесвала на някоя си, която работила на изборите за кмета”, заяви вчера Илиян Юручки, който в момента е секретар на читалище „Никола Вапцаров – 1866” в Благоевград.

Той прие с насмешка хипотезата да бъде доведен принудително в читалището, която била лансирана на последното провалено извънредно събрание. „Това е събрание на неправителствена организация, а не наказателно дело, където се предвижда принудително довеждане. Те кога разбраха, че изборът е незаконен, и как нелегитимният председател е подписвал финансови документи? Председателят се избира от общото събрание, а не от членовете на настоятелството”, добави Илиян Юручки.

Ако той действително не отиде на днешното събрание, читалището в Кресна ще изпадне в цайтнот, тъй като срокът за получаване на държавна субсидия може да бъде пропуснат.

Както „Струма” писа, през декември бяха направени два опита да се проведе извънредно събрание за избор на ръководство –  едното преди Коледа, а другото преди Нова година, които се провалиха поради липса на кворум и отсъствието на легитимния председател Илиян Юручки. До комплицираната ситуация се стигна, след като той подаде оставка, а през януари 2018 г. за председател е избрана Кристина Христова. Промяната обаче не бе вписана в Търговския регистър след няколко отказа заради нарушена процедура. Въпреки че изборът й не бе легитимиран, в качеството си на председател на НЧ „Култура – 1932” – Кресна тя бе изпратила план за дейността на читалището през 2019 г. до кмета на общината Николай Георгиев.

Съгласно чл. 26а, ал. 1 от Закона за народните читалища председателите на народните читалища на територията на съответната община ежегодно в срок до 10 ноември представят на кмета предложения за своята дейност през следващата година. Кметът на общината внася направените предложения в Общинския съвет, който приема годишна програма за развитие на читалищната дейност в съответната община.

Впоследствие Кристина Христова оттегли предложението си, подаде оставка и бе насрочено извънредно изборно събрание.

На последната общинска сесия в Кресна местните парламентаристи приеха годишните планове за дейността през 2019 г. на читалищата в селата Сливница, Брезница и Градешница, а този за градското бе оставен за януарското заседание с презумпцията, че дотогава ще бъде избрано легитимно ръководство.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *