Триажният кабинет в Дупница остана затворен вчера, лекарят се заразил с коронавирус

Триажният кабинет в Дупница вчера не работеше, лекарят, който е трябвало да е по график на работа, се разболял от Ковид-19. Няколкото лични лекари, които първоначално се съгласили да работят в кабинета, се отказали с мотива, че те преглеждат и деца в кабинетите си на джипита и не желаят да работят в триажния кабинет, за да не заразят пациентите си.

Вчера в кабинета, който беше открит миналата седмица, на работа беше само една доброволка, която вдигаше телефона и съобщаваше на желаещите да се тестват да позвънят по-късно, разчитайки, ако някой лекар дойде, кабинетът да работи.

Венцислава Стойнева, която работи като доброволка в кабинета, разказа: „Само аз съм в кабинета днес, няма лекар и медсестра. Телефонът звъни и аз отговарям, че днес не се правят тестове поради липса на лекар. Хората са изнервени и крещят по телефона, но аз не мога да направя нищо, само обяснавам. Много хора са изплашени, че са заразени и че имат симптоми, и идват да се тестват, за да се успокоят, казват, че имат лека температура, отпуснати са, но ги връщам“, заяви Венцислава Стойнева и продължи: „Записах се доброволка, защото видях как страдат хората, като работех към звеното на общината за разнасяне на храна по домовете при първата вълна на вируса. Не се страхувам, че може да се заразя. И по улицата или в магазина може да пипна вируса, тук поне съм полезна. Опитвам се да се усмихвам на хората, които идват, паникьосани за здравето си. Мисля, че на някои от тях една усмивка, добро отношение им дава кураж и се успокояват“, разказа В. Стойнева.

Докато репортерът ни разговаряше с доброволката в триажния кабинет, отсреща пред РЗИ чакаха двама души за изследвания. Жена, която беше изпратена от голяма фармацевтична компания да се тества, тъй като е изгубила обоняние, беше върната от изнервена служителка в РЗИ, понеже имат проблем с принтера. Жената беше изпратена в частна лаборатория да се изследва, където ще трябва да плати за теста. След настояване от нейна страна й беше казано да отиде в триажния кабинет, но там пък нямаше лекар. Така дупничанката обикаляше от кабинет на кабинет и като евентуален заразоносител.

Репортер на „Струма“ попита едната от двете главни сестри на общинската болница ще работи ли триажният кабинет, но отговор не  последва. Оказа се, че болницата в момента има две главни медсестри – една от Дупница и една от София…

Разбра се, че д-р Зорка Тодорова от Бобов дол, която е на 74 г., се е съгласила да работи в триажния кабинет в Дупница. По телефона за „Струма“ тя заяви: „Съгласих се да работя в триажния кабинет, защото имам голям кредит и трябва да го погасявам. Съпругът ми почина, грижа се за болен син, а пенсията ми не е висока. С работата в кабинета ще се подпомогна финансово. Здравословно съм добре, страхувам се от заразяване, но нямам избор“, заключи д-р З. Тодорова.

Както „Струма“ писа, и 81-г. д-р Милка Богоева е на първа линия в битката с Ковид-19 в инфекциозно отделение на общинската болница, в екипа е и пулмоложката, 70-г. д-р Елена Гюзелева.

Ето какво заяви по повод триажния кабинет Крум Милев – зам. кмет на община Дупница:

„Всичко, което бе поискано от общината, за да бъде разкрит триажен кабинет в града, бе направено. Буквално часове след срещата на Общинския кризисен щаб започнахме работа и само в рамките на 8 дни успяхме да направим ремонт, да го обзаведем, заредим с необходимите консумативи и да го въведем в експлоатация. Знаете, че абсолютно всички разходи и заплащането на персонала е изцяло от бюджета на общината. Триажният кабинет започва да функционира с лекари в режим – денонощен в почивните дни и нощно време през седмицата. През деня в работните дни на място има служители, които насочват гражданите, но идеята е да се осигурят лекари и през работните дни, за да функционира триажният кабинет 24 часа без спиране и с наличен лекар. Не е тайна, че не малка част от лекарския персонал в общинската болница са или под карантина заради Ковид 19, или защото са били контактни. В същото време на този етап не срещаме подкрепа у другите лекари, които да поемат дежурства в триажа. Джипитата по едно дежурство на месец да дават, кабинетът ще работи нонстоп. В крайна сметка нека бъдем отговорни и към гражданите – това са наши приятели, близки, родини. Апелът ми е всички медици от специалисти до джипита да проявят разум и най-вече разбиране, като се включат в триажа. Д-р Крум Бонев се е ангажирал с осигуряването на лекари, така че, надявам се, още до ден-два лекарите ни в града да покажат, че са изключително отговорни към своите съграждани. Разчитаме много на професионализма на Лекарския съюз, Здравната каса и РЗИ да помогнат и убедят лекарите на територията на общината и съседните такива да се ангажират с триажа в тази тежка обстановка, за да бъдем всички в полза на хората”, заяви зам. кметът Крум Милев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *