Тримата лекари в спешен кабинет на болницата в Дупница напускат, унизително било да дежурят за 60 лв., искат по 100 лв.

Тримата лекари, работещи в спешния кабинет към общинска болница в Дупница, напускат. Те искат по 100 лв. за дежурство в кабинета, а не по 60 лв., каквото е заплащането в момента.

В спешния кабинет дават дежурства д-р Весела Джорджева,74-г. д-р Зорка Тодорова и д-р Антоанета Борисова. Други желаещи да запълват списъка с дежурства, които са 40 на месец, няма.

Спешният кабинет е към Медицински център в общинската болница, който беше открит преди 3 г.

Тримата медици са поискали увеличение на заплащането на  дежурствата, като са заявили на ръководството на болницата, че за тях е унизително да работят срещу 60 лв. за 12-часово дежурство и след Нова година напускат. С удръжката от 20% ДДС чистата сума, която получават, е 48 лв. Те са дали за сравнение триажния кабинет, където лекарите получават по 100 лв. за дежурство от 6 часа.

От счетоводството на болницата по създалия се казус заявиха: „Кабинетът работи на загуба и няма как да се повиши възнаграждението на лекарите, работещи в него. Личните лекари, които са сключили договор със спешния кабинет да се преглеждат техни пациенти, когато са ангажирани, плащат по 14 ст. на пациент. Ако личен лекар има записани 1000 пациенти, той плаща по 140 лв. месечно на спешния кабинет. Събраните пари от личните лекари са около 2600 на месец, които не стигат за заплащането на труда на лекарите, които дежурят в кабинета.

Ако личните лекари се съгласят да плащат по 30 ст. на пациент, то нещата ще се променят и ще има достатъчно средства за заплащане на дежурствата. Другата причина е, че няма желаещи лични лекари да дават дежурства в кабинета срещу заплащане и трудно се попълват графиците за месеца. Налага се тримата лекари плюс доц. Димитър Недин да работят в кабинета, за да може той да функционира.

Ръководството имаше намерение да го затвори, защото калкулира загуби, но от друга страна чрез спешен кабинет се приемат пациенти в отделенията. След като минат на преглед, по преценка на лекаря пациентът се изпраща за болнично лечение. Третата причина да няма постъпления е, че в кабинета не дават дежурства лекари специалисти – педиатър, ортопед… Преди време в кабинета се даваха такива дежурства, но ортопедът д-р Ванцети Владимиров почина, а АГ специалистът д-р Борис Попов и съпругата му, очният специалист д-р Кирилова, се отказаха, не желаят да дават дежурства, заявиха от счетоводството на болницата.

По време на пандемията от Ковид-19 броят на търсещите помощ в спешен кабинет намаля драстично. На нощна смяна минават по 2-3-ма пациенти.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *