Трима отиват в затвора за данъчни измами

Три ефективни и една условна присъда наложи Специализираният наказателен съд за четирима участници в организирана престъпна група за данъчни измами. Те са част от международна мрежа за укриване на данъци със седалище в Милано, съобщават от държавното обвинение.

Три години “Лишаване от свобода” при първоначален общ режим получиха ръководителят на групата – грузинският гражданин Зураб Емнадзе и съпругата му Росица Емнадзе. Две години при първоначален строг режим постановиха магистратите за третият участник в групата – Методи Иванов. Той обаче ще трябва да изтърпи и предходно 3-годишно условно наказание, наложено пак от Спецсъда. 2-годишна условна присъда пък получи Красимира Димитрова.
В България групата е участвала като посредник в имитации на тристранни търговски операции с малогабаритни стоки с висока цена (телефони, лаптопи и др.), като целта е била избягване плащането на ДДС. Стоките били внасяни законно в Италия, “изнасяни” (само по документи) към България, а впоследствие към Германия. След смяна на баркодовете им, те се продавали на черния пазар в Италия. По този начин е бил ощетяван бюджетът на страната. Основната функция на българската група в международната мрежа е била да изготвя неистинските документи, с които стоките “са се придвижвали” от държава в държава.
Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна. Спецпрокуратурата ще протестира решението по отношение размера на ефективните наказанията на участниците в групата, които според обвинението са недостатъчно високи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *