Трима ученици за 3 следобеда изрисуваха двуметров портрет на създателя на Рибния буквар на стената на кюстендилска гимназия

Двуметров портрет на автора на Рибния буквар Петър Берон нарисуваха гимназисти на една от стените на втория етаж на Езиковата гимназия в Кюстендил, чийто патрон е именно известният педагог, лекар и енциклопедист. Идеята дошла спонтанно и срещнала подкрепата на ръководството, учители и съученици. Първоначално тримата ученици дошли със своя проект в кабинета на директора Иванка Янкова. След кратък разговор той бил одобрен.

„Всичко стана много бързо. Нарисуваха го за три следобеда. Талантливите художници гимназисти са част от школата “Новите майстори” с ръководител Евгени Серафимов. Само Дарина е десети клас, а другите двама – Габриела и Йордан, тази година ще бъдат абитуриенти, защото са в дванадесети клас”, разказва преподавателят Стефан Христов.

Портретът на д-р Петър Берон е черно-бял и впечатлява с внушителните си размери. „Искахме да направим нещо мащабно, така че като се влезе, да се набива на очи”, коментираха учениците.

Сградата на самото училище също е с много любопитна история. Изцяло в бароков стил, тя е градена през 1904 година за ловна резиденция на цар Фердинанд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *