Трима ученици от Якоруда представят България на конференция в Брюксел за климатичните промени

Трима ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий” – гр. Якоруда ще бъдат посланици на страната ни по време на пленарната сесия в Брюксел през месец март. Заедно с преподавателката си по английски език Таня Кундева те ще вземат участие в Младежката международна конференция, организирана от Европейския комитет в Белгия,  където ще се обсъждат проблемите с климатичните промени. Посланици на страната ни ще бъдат дъщерята на известните лекари от Якоруда, стоматолога д-р Ислям Дурев и лекарката Айлин Куньова – Бирсен Ибрахимова, която в края на миналата година спечели първо място на Националния конкурс за речеви и комуникативни умения по английски език, а тази година бе класирана за националния кръг на олимпиадата по английски език, където Югозападът за пръв път излъчи свой първенец. Въпреки че Бирсен е под възрастовата граница за участие, която е 16-18 години, с разрешението на комисията в Еврокомитета тя е получила възможност за участие заради успехите и постиженията си. Другите двама гимназисти са десетокласникът Васил Асьов и единадесетокласникът Мустафа Хадживезулов, двамата са сред дейните ученици,  амбициозни и с желание да се развиват.

„Имах възможността през 2013 година също да бъда на конференцията. Темата тогава беше свързана с технологиите и това, което е интересно, е, че предложенията, които младежите правят, се разглеждат на пленарните сесии и се вкарват като закони. Смятам, че има полза от това събитие, защото през 2013 година децата гласуваха за отпадане на роуминга в европейските държави и ето, че това вече е факт”, каза Таня Кундева.

Всяка държава, членка на ЕС, ще се представлява от едно училище и за България тази година това е СУ „Св.св. Кирил и Методий” – гр. Якоруда.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *