Три години и половина предсрочно! Емблематичният наркотрафикант Васил Маникатов отново иска свобода

Емблематичният наркотрафикант Васил Маникатов, по-известен като „наркобос №1 на Югозапада“ за пореден път иска да бъде освободен предсрочно от затвора, научи „Правен свят“.

Осъденият комулативно на 23 години затвор по четири дела за трафик на дрога вече получи отказ от Софийския градски съд (СГС) да напусне килията още преди месец, като сега делото вече е в Софийския апелативен съд (САС). Васил Маникатов получи поотделно две наказания за разпространения на наркотици, като за първото деяние му е наложено наказание “лишаване от свобода” в размер на 8 години, а второто му наказание, в размер на 15 години “лишаване от свобода”, е сформирано чрез групиране на наказания по няколко отделни присъди. Маникатов има и присъда за трафик на хероин в Гърция от 1996 година.

В понеделник (13 юли) състав на САС с докладчик Николай Джурковски ще трябва да вземе съдбовното за Маникатов решение дали той ще напусне затвора или ще изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е в размер на три години и половина. По закон, за да бъде освободен от затвора, осъденият трябва да е изтърпял поне 2/3 от наказанието, което му е определено.

Историята на легендарния за криминалните хроники трафикант всъщност е доста интересна. Освен, че това е поредният му опит да напусне затвора, единият от които през 2018 година за малко щеше да се увенчае с успех, след като съдия Вера Чочкова от СГС реши, че той вече се е поправил, но въззивният съд не сподели тази теза, Маникатов е и една от най-популярните жертви на известната от годините на „прехода“ банда за отвличания „Наглите“.

Той е бил отвлечен от бандата през 2008 година, докато търпи присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане. По-късно Маникатов даде и показания срещу част от членовете на “Наглите”. По същото време в затворническото общежитие бил и един от подсъдимите – Павел Петков. Пак там работел и полицаят Йордан Костов, който беше разследван за връзки с “Наглите”. Освободен е 11 дни по-късно, срещу 241 хил. евро.

Развръзката по случая предстои.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. поУицай

    Тоя ще излезе, синчето му ще влвзе. Там трябва да си пазят място.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *