Четири деца в Пиринско с морбили! Медиците: Ще има още

Пет станаха случаите на морбили у нас. Четири от тях са на деца от Благоевградска област, заразяването е потвърдено чрез изследвания, обяви за struma.bg Веселка Мончева, директор „Надзор на заразните болести“ от Регионалната здравна инспекция. Всички деца са на възраст до 3 години. Опасенията на медиците са, че случаите ще се увеличат значително.

Три деца от Разлог и Краище се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев, защото тази в Разлог не разполага с такова. Потвърдено е и заболяването на детето от Банско, прието за лечение в София вчера.
„От четирите случая, два са на ромчета, които са на възраст около 1 г. и 8 месеца, но ще има и още.

Всички заболели не са имунизирани, добави още Мончева.

Както struma.bg писа,тригодишно момченце от Банско е прието за лечение в специализирана столична болница със съмнение за морбили. Детето е имало оплаквания – повишена температура, кашлица и обща отпадналост през изминалата седмица, в петък се появил и обрив по тялото. Първоначално е лекувано от личния си лекар в Добринище, точна диагноза не е поставена, назначената терапия е за вирусна инфекция.

Състоянието на момченцето не се подобрявало и завчера сутринта е прието по спешност за лечение под активно наблюдение от инфекционисти в София. Приемната диагноза е съмнение за остро инфекциозно заболяване – морбили, която вече е доказана.

Майката, която е учител, лично е взела решение и е подписала декларация с отказ от ваксина против морбили.

Джипитата, които са пропуснали да извършат задължителната имунизация, най-вероятно ще бъдат санкционирани.

На територията на Благоевградска област няма регистрирани случаи досега в продължение на 9 години. Всички случаи, които са в момента, са под активно наблюдение на лекарите. Предполага се, че заразата е пренесена от техни близки от чужбина. Момченцето от Банско се е разболяло от инфекцията, пренесена от туристи в курортния град.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *