Това са децата, покръстени от Неврокопския митрополит Серафим в Благоевград

Три момченца и пет момиченца покръсти вчера Неврокопският митрополит Серафим в храм „Успение Богородично“ в  Благоевград в рамките на Второто национално кръщене, което се проведе едновременно в 11 града в страната и е под патронажа на патриарх Неофит.

Специално за церемонията от Кулата и от Петрич бяха дошли семействата на две от хлапетата. Виктор, Николай и Симеон са новопокръстените юнаци, Ема, Лилия, Мария, Василена и Емануела са малките красавици, въведени в християнската вяра от владиката.

Звездата на спортната стрелба Мария Гроздева също пристигна в Благоевград за събитието като лице на кампанията. „Желая им здраве, да пораснат обичани и да станат достойни християни“, бе посланието на дамата с най-точен мерник към новопокръстените, която е кръстница на над 10 деца.

Свидетел на светото групово  кръщене заедно със семействата на хлапетата в качеството си на представител на община Благоевград стана д-р Антон Темелков, гл. експерт „Здравеопазване“.

Родителите на Виктор, Николай и Симеон разкриха, че още миналата година се впечатлили от първото масово национално кръщене. „Записахме се още тогава, но Симеон беше много мъничък и го пропуснахме, не помня причината. Решихме да го кръстим на рождения му ден през септември и тогава ни се обадиха за втората национална кампания, явно така е трябвало да се случи“, разказа бащата на малчугана.

Семейство от Петрич също призна, че от миналата година чакат за събитието. „Уважавам българските традиции, защото те са ни съхранили като народ във вековете, затова се включихме в масовото кръщене“, обясни майката на най-малката кръщелничка, 3-месечната Лилия Рупова.

Извън масовото кръщене, вчера в кръщелното отделение на храм „Въведение Богородично“ бяха покръстени още 6 деца, съобщи секретарят към църквата Аделина Стефанова. „Семействата са се записали за ритуала преди месеци, някои са пристигнали от гурбет в чужбина, други са планували кръщенето да е на рождения ден на детето им. В нашия край има традиция, която повечето хора спазват, детето да се кръсти до 40-ия ден след раждането, затова за националното кръщене не се събраха повече дечица“, обясни А. Стефанова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *