Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ

Три сватби в община Петрич бяха забранени със заповед на директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов. До намесата на здравната инспекция се стигна след постъпил сигнал от прокуратурата.

Припомняме, че с решение на Общинския оперативен щаб на 21 октомври бяха въведени допълнителни мерки срещу разпространението на заразата с Ковид-19, сред които и отмяна на всички организирани масови прояви на открито и закрито, в това число чествания, сватби, кръщенета, празненства, състезания и др.

Въпреки забраната в Петрич се стягали три сватби. На едната от тях били поканени 400 гости, като родителите дори заявили, че са съгласни да ги глобят, само и само да не се провали тържеството на децата им. След последвалата заповед на шефа на здравната инспекция и сметката, че трябва да платят по 300 лв. глоба на човек, която се налага за нарушение на противоепидемичните мерки, или 120 000 лв. за всички гости, сватбата не се състояла и е отложена за по-добри времена.

По същия начин се развили нещата и с другите две сватби в община Петрич. „Сватбите бяха отложени с голям зор. Епидемиологичната обстановка не предполага събирания на толкова хора”, коментира ситуацията пред „Струма“ д-р Калоянов. С негова заповед бе преустановено провеждането на първенството по борба в Петрич, организирано от Българската федерация по борба, както и на международното състезание по планинско колоездене на трасе „Папреница“ в планина Беласица.

По-строгите мерки в южната община бяха въведени във връзка с увеличението на заразените с Ковид-19, отчетено за двуседмичен период на база брой на населението, и са съгласувани с Областния оперативен щаб.

На въпрос на „Струма“ с какво е по-различна ситуацията в Благоевград, че се позволи провеждането на авторали, при положение че градът е на първо място по брой заразени с коронавирус в областта, шефът на РЗИ заяви: „Допълнителните мерки се предлагат от общинските оперативни щабове, аз не мога да се разпоредя на кмета на Благоеврад, а само да му препоръчам“.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *