Три храни, които ни правят по-умни

Те са достъпни, вкусни и здравословни, а продължителната им консумация предпазва от заболявания на нервната система в късна възраст и може да доведе до трайно подобряване на умствените ни способности.

Бадеми

Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, проведено през 2005 г., доказва, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца и са по-малко застрашени от Алхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта.

Моркови

Бета каротинът, съдържащ се в морковите, подобрява вербалната памет. Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния прием на този антиоксидант подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция. Възрастните хора, които са консумирали редовно моркови и хранителни добавки, съдържащи бета каротин, са се справили значително по-добре на тестовете за когнитивни способности.

Киви

Рибата и ядките не са единствените източници на полезните за мозъка Омега-3 мастни киселини – голямо количество от тях се съдържа в семките на кивито. Освен това то е изключително богато на витамин С – eдно киви на ден покрива препоръчителния дневен прием за възрастни. Витамин С подобрява абсорбирането на желязото от храната, а желязото е необходимо за преноса на кислород в кръвта – което е жизнено важно за доброто функциониране на мозъка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *