ТРУДНО РЕШЕНИЕ! Благоевградският алпинист Г. Илков-Темето се отказа да покори 7-хилядника вр. Ленин, за да спаси живота на изпаднал в беда колега

Известният благоевградски планински спасител и алпинист Георги Илков-Темето прекрати опита си да покори вр. Ленин /7134 м/ в планината Памир, за да спаси живота на свой колега. В четвъртък в 1,30 часа тамошно време Жоро го намерил в лагер 3, на около 1000 метра под върха, с висока температура, резултат от остра форма на ангина. След прегледа опитният български алпинист открил у колегата си обаче и още по-опасната от ангината т.нар. височинна болест. Тя е пряко свързана с ниското атмосферно налягане, което на височина 5500 метра е наполовина по-малко от налягането на морското равнище, както и с дехидратацията на организма, която е резултат от комбинацията между студения сух високопланински въздух и ускореното дишане поради недостига на кислород. Всичко това води до учестяване на пулса, организмът започва да произвежда допълнителни червени кръвни телца, увеличава се обемът на циркулиращата в тялото кръв и ако изкачването не се прекрати, се стига до белодробен или мозъчен оток, като изходът и от двете е летален.

„Днес в 01.30 ч. в лагер 3 трябваше да вземем решение дали да продължим към върха, или да свалим един ПСЕВДОАЛПИНИСТ в лагер 1. Само времето ще покаже дали сме били прави“, написа набързо Илков в профила си, преди да предприеме спасителната акция на закъсалия. Използваното в съобщението му множествено число показва, че по пътя към жадувания вр. Ленин благоевградчанинът, който тръгна сам на експедицията, се е засякъл и с други алпинисти.

Малко по-късно Темето явно бе поел надолу към лагер 1 с болния, защото спря да отговаря на многобройните си приятели, следящи го чрез интернет по избрания от него маршрут.

С решението си да спаси живота на колега в беда, като слезе до надм. вис. 4000 м, Г. Илков на практика се отказа от мечтата си да покори върха, защото визата му изтича в понеделник, за когато е и самолетният му билет за връщане от Киргизстан. За вр. Ленин той се готви цяла година, планираше как ще си направи горе до паметника на Вожда снимка и как ще остави на върха някакъв спомен от Благоевград, така че едва ли му е било лесно да се откаже от последния етап на прехода. Съобщението му, че се връща обратно заради закъсалия си колега, обаче бе посрещнато от абсолютно всичките му приятели и последователи с безапелационното „Браво, Жоре !!!“.

„Да се откажеш, за да помогнеш на човек, се изисква повече сила, отколкото да продължиш… Това е истинският алпинист!“, „Ти изкачи най-трудния си връх с тази постъпка!“, „Поздравления за твоя велик дух! Адмирации!“ и „Човешкият живот преди всичко, Илков. Евала!“ – са малка част от коментарите, които продължават да се трупат на страницата на благоевградчанина.

Вчера Темето снима и ни изпрати уверението, с което се прибира в Благоевград – според свиделство №48 той е достигнал височина 6148 м.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *