Тръгва част от трета метролиния

Първите 8 километра от третата линия на метрото ще бъдат пуснати до края на месеца, увери кметът на София Йорданка Фандъкова. Готов е и вторият участък от 4 километра в район „Овча купел“, по който ще започнат единичните изпитания на влаковете.

498 милиона евро е стойността на проекта, като 312 милиона евро са безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, припомни столичният кмет, цитиран от standartnews.bg:

“Очакваме до края на месец август първите 8 километра – в участъка от “Красно село“ до “Вл. Вазов“ да бъдат пуснати в експлоатация. Това е един от двата етапа, който изпълняваме в рамките на този програмен период с финансиране от Европейската комисия, от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и със сериозното съфинансиране от страна на Столичната община и държавата. Общо в двата етапа очакваме около 110 хил. пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 хил. тона годишно. Разбира се, намаление на трафика по трасето около 25% и намаление на броя на автомобилите, това е една от основните ни цели“, каза кметът Фандъкова..Копирано от standartnews.com

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *